De curând, EndoInstitute Timișoara a obținut în urma vizitei acreditării de către Liga Europeană de Endometrioză certificarea de Centru European de Excelență de nivel 3 în tratamentul endometriozei. Această distincție, oferită în urma unei evaluări riguroase, este cea mai înaltă recunoaștere pe care o poate primi un centru de endometrioză de pe plan european, înscriind astfel și România pe harta acelor centre de elită din Europa, care tratează pacientele cu endometrioză. În exclusivitate pentru Asociația noastră, dr. Voicu Simedrea, fondatorul EndoInstitute explică importanța acestei acreditări, atât pentru pacientele de la noi din țară, cât și pentru sistemul medical românesc.

1. A.E.E.: Domnule doctor, de curând, institutul dedicat managementului endometriozei, înființat de către dumneavoastră a primit vizita Comisiei de Evaluare a Ligii Europene de Endometrioză, în urma căreia, EndoInstitute a fost acreditat ca și centru european de grad 3. Ce reprezintă acest calificativ?

Dr. Voicu Simedrea: Acreditarea este data de catre fundatia de cercetare a Ligii Europene de Endometrioza, care numeste doi sau trei comisari de evaluare, care vin sa evalueze la fata locului daca respectivul centru indeplineste conditiile asa cum le-a declarat in dosarul de acreditare, inaintat comisiei in etapa pre-acreditare.

In 21 iunie am primit vizita de acreditare din partea a doi inalti comisari de acreditare ai Fundatiei de Cercetare a Ligii Europene de Endometrioza si anume profesorul Joerg Keckstein si profesorul Martin Sillem, care au venit in Timisoara dupa ce au analizat, in plen cu intreaga comisie, dosarul de acreditare pe care EndoInstitute l-a inaintat catre Fundatia de Cercetare a Ligii Europene de Endometrioza si, in urma evaluarii dosarului s-a stabilit ca centrul indeplineste conditiile de acreditare ca centru european de nivel 3 de excelenta in endometrioza. In consecinta au organizat vizita la Timisoara ca sa poata evalua la fata locului daca ceea ce am declarat in dosar se si intampla in mod real.

Un centru European de endometrioza de nivel 3 presupune cel mai inalt nivel de acreditare, este de fapt un centru in care sunt rezolvate toate cazurile complicate care necesita abordare multidisciplinara, pe de o parte si pe de alta parte sunt rezolvate printr-o abordare holistica, in general, cazuri de endometrioza care se adreseaza acestui centru.

2. A.E.E.: Pe ce criterii se acordă această certificare? Care sunt condițiile?

Dr. Voicu Simedrea: In procesul de acreditare a unui centru de endometrioza exista o suma de criterii, obligatorii, care se refera la metoda de diagnosticare a bolii, managementul pre-operator al pacientului, protocolarea acestui management, achizitia datelor, sintetizarea lor intr-o standardizare corecta a cazului, abordarea chirurgicala multidisciplinara a cazurilor complicate, rezultatele post-operatorii, in ceea ce priveste complicatiile, rata sarcinilor obtinute, chestionarul de satisfactie al pacientului, cresterea calitatii vietii.

Aici, cel mai important criteriu in ceea ce priveste managementul chirurgical al bolii, il reprezinta un numar minim de interventii complexe si anume 100 de interventii complexe pe an, adica interventii pe cazuri de stadiu IV, care presupun pe langa chirurgia ginecologica si implicarea chirurgilor colorectali, urologilor si neurochirurgi. De fapt acesta este cel mai greu criteriu de indeplinit. Raportarea acestor cazuri in mod consecvent, onest si articulat, urmarirea postoperatorie, managementul datelor, urmarirea pe termen lung si, nu in ultimul rand, relatia cu pacientele, cu grupurile de suport si Asociatiile de pacienti. In ceea ce priveste managementul non-chirurgical al bolii comisia este interesata de abordarea multidisciplinara a cazurilor cu accent pe relatia cu centrele de reproducere umana asistata, managementul durerii, asa numitele pain unit. In ceea ce priveste activitatea academica, didactica, e foarte importanta initiativa in ceea ce priveste organizarea de evenimente, publicarea de articole in reviste de sanatate, formarea tinerilor medici in aceasta subspecialitate si, de fapt, toate aceste criterii sunt o cerinta fireasca in ceea ce priveste organizarea si functionarea unui centru care se vrea a fi unul de excelenta in tratarea endometriozei.

3. A. E.E.: Pentru cât timp este valabilă certifcarea și ce se întâmplă după expirarea acesteia?

Dr. Voicu Simedrea: Certificarea nu este data pe viata, ci este valabila in prima instanta pe 2 ani, cu obligativitatea din partea centrului sa furnizeze date auditabile anual dupa un protocol bine stabilit. La 2 ani se face din nou o vizita de reacreditare. Atat timp cat centrul indeplineste conditiile, el este acreditat. In momentul in care una din aceste conditii nu este indeplinita centrul isi pierde automat acreditarea indiferent ce istoric de acreditare are de-a lungul anilor. Spre exemplu, centrul profesorului Keckstein de la Villach care a fost acreditat timp de 20 de ani ca centru de excelenta si-a pierdut acreditarea anul trecut in momentul in care profesorul Keckstein a iesit la pensie si respectivul centru nu a mai reusit sa indeplineasca criteriile.

Pentru pacientele bolnave de endometrioza din Romania, calificativul de centru de excelenta de nivel III European in endometrioza este garantul calitatii, al seriozitatii si al responsabilitatii asumate in tratamentul pacientelor. Aceste paciente, de multe ori dezinformate, de multe ori suboptimal tratate, de multe ori descumpanite, pot fi sigure ca acest centru va aborda intotdeauna corect cazul, pentru ca activitatea acestui centru este auditata permanent de cel mai important organism european si anume de Liga Europeana de Endometrioza si, in momentul in care un centru deja acreditat scade stacheta calitatii actului medical, isi pierde automat acreditarea. Cu alte cuvinte, daca in prima instanta este foarte greu sa obtii acreditarea, ulterior este si mai greu sa ti-o mentii si tocmai acest proces permanent de reacreditare ne obliga, pe noi, cei din centru sa tratam fiecare caz cu maximum de seriozitate, dupa protocoale internationale si suntem convinsi ca acest standard de calitate pe care l-am atins il vom mentine pentru ca ne onoreaza si pentru ca acreditarea, de fapt, nu face altceva decat sa reglementeze actul medical si sa oblige medicul sa fie de fiecare data cea mai buna versiune a lui.

Asadar, in noianul de centre autointitulate de excelenta in endometrioza, care au aparut in ultimul timp si in Romania, Endoinstitute se diferentiaza prin faptul ca acest titlu de „Centru de excelenta de nivel maxim” nu si l-a arogat, ci i-a fost recunoscut in urma unui examen de acreditare de catre cel mai important organism european si anume de Liga Europeana de Endometrioza. Ca sa intelegeti importanta acestui titlu: nu exista centru european de nivel 3, de excelenta in endometrioza la est de Viena, in afara de acest Centru Endoinstitute din Timisoara. Deci, aceste centre nu exista nici in Budapesta, nici in Atena, nici in Bucuresti, nici in Sofia si este unul dintre primele centre care au fost acreditate in afara tarilor vorbitoare de limba germana.

Materialul integral este disponibil pe eusiendometrioza.ro/.