În 2016, 1,5 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani au murit în Uniunea Europeană (UE), dintre care două treimi (1,0 milioane) ar putea fi considerate decese premature. Aceste decese ar fi putut fi evitate prin intervenții eficiente în domeniul sănătății publice și prin intervenții de prevenție primară sau prin intervenții eficiente de asistență medicală, potrivit Eurostat.

În UE, cele mai comune cauze de deces din afecțiuni tratabile în rândul persoanelor sub 75 de ani au fost boala cardiacă ischemică (o rată de deces standardizată de 18,9 la 100.000 de persoane sub 75 de ani), cancerul colorectal (15,1), cancerul de sân (o rată de deces standardizată de 10,9 la 100.000 de femei sub 75 de ani), boli cerebrovasculare (10) și pneumonie (5,2). În 2016, aceste cinci grupe de afecțiuni au produs 65% dintre toate decesele provocate de boli tratabile în UE.

În 19 din cele 27 de state membre ale UE, boala cardiacă ischemică a înregistrat cea mai mare rată de deces în 2017 pentru persoanele cu vârsta sub 75 de ani dintre aceste cinci cauze principale de deces cauzate de boli / condiții tratabile. În alte șapte – Belgia, Danemarca, Spania, Franța (date din 2016), Italia, Olanda și Portugalia – cea mai ridicată rată de deces a fost pentru cancerul colorectal, în timp ce în Bulgaria, cea mai ridicată rată de deces standardizată a fost pentru bolile cerebrovasculare.

PRINCIPALA CAUZĂ DE DECESE PREVENIBILE: CANCERUL DE PLĂMÂNI

 

În UE, cancerul pulmonar (rată de 37,1 la 100 000 locuitori sub 75 de ani), bolile cardiace ischemice (18,9), tulburările şi intoxicaţii specifice alcoolului (11,7), bolile cerebrovasculare şi BPOC (ambele 10) au fost cele mai frecvente cinci cauze de deces prevenibile în rândul persoanelor cu vârsta sub 75 de ani, reprezentând 55% din totalul acestor decese în 2016.

În 2017, printre aceste cinci cauze, cancerul pulmonar a avut cea mai mare rată de deces standardizată pentru persoanele cu vârsta sub 75 de ani în 20 din cele 27 de state membre ale UE. Letonia, Lituania, România şi Slovacia au înregistrat cea mai mare rată de decese preveibile pentru boli cardiace ischemice, în timp ce Estonia şi Finlanda au înregistrat cea mai mare rată pentru tulburări şi intoxicaţii specifice alcoolului. Bulgaria a avut cea mai mare rată de decese care pot fi prevenite pentru bolile cerebrovasculare.

Standardised death rate for preventable diseases

Articol preluat integral si tradus de pe  www.ec.europa.eu