Nicolae Oniga, cofondatorul și președintele Asociației Naționale a Hemofilicilor din România, a decedat în noaptea de 13 spre 14 martie.

„Un luptător neobosit, un om cald și înțelept, un izvor de lumină și de o bunătate nemărginită, domnul Oniga a lăsat lumii o moștenire bogată. Contribuția sa la calitatea accesului la tratament pentru persoanele cu hemofilie, boala von Willebrand sau alte coagulopatii rare din România a fost indubitabil esențială. Spiritul dumnealui va dăinui prin bunătatea, grija și înțelepciunea pe care a întrețesut-o în fibra comunității noastre, a familiei noastre”, se arată în postarea de Facebook a Asociației Naționale a Hemofilicilor din România.

Nicolae Oniga a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, a predat la Liceul Mihail Sadoveanu și a lucrat în ultimii ani la UCECOM, unde a fost consilier.

Nicolae Oniga era întemeietorul proiectului „Academia de Hemofilie”, primul program integrat din România venit în sprijinul copiilor cu hemofilie și a părinților acestora. A militat pentru asigurarea tratamentului necesar bolnavilor de hemofilie, ale pacienților cu boala Von Willebrand şi ale celor cu alte deficienţe de coagulare cu produse medicale ce sunt utilizate pe plan internaţional, dar și pentru asigurarea de servicii de tratament ambulator în toate spitalele mari din ţară.

„Am pierdut un profesionist și un partener care înseamna atât de mult pentru modul în care acum înțelegem să îngrijim și să sprijinim pacienții cu hemofilie, atât ca specialiști implicați în abordarea acestei afecțiuni, cât și ca societate. Spun că “înseamnă” pentru că moștenirea pe care ne-o lasă Nicolae Oniga va dăinui în timp și va fi pentru multă vreme de acum înainte un reper. În calitate de președinte al Asociației Naționale a Hemofilicilor din România și întemeietor al proiectului Academia de Hemofilie, Nicolae Oniga mi-a fost de atât de multe ori alături și deplâng, în egală măsură, atât profesionistul care ieri ne-a părăsit, cât și omul atât de perseverent, de cumpătat, de înțelegător și de încrezător în proiectele dedicate pacienților hemofilici. Condoleanțe familiei!”, a scris președintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Dr. Daniel Coriu, pe pagina sa de Facebook.

„Persoanele cu hemofilie din România au pierdut una dintre cele mai puternice voci, un om care a luptat, fără încetare, pentru copii și adulții bolnavi din România care suferă de această afecțiune. Condoleanțe familiei îndurerate”, a transmis, la rândul său, prof. dr. Cătălina Poiană, președinte Colegiul Medicilor din Municipiul București.

 

Amintindu-ne cu mare drag energia cu care Nicolae Oniga a susținut drepturile pacienților cu hemofilie, fervoarea cu care lupta pentru a îmbunătăți accesul lor la servicii și tratamente, echipa editorială a portalului Caspa.ro își exprimă profundul regret pentru această pierdere și transmite condoleanțe familiei.