Salvaţi Copiii lansează împreună cu Fundaţia OMV Petrom un proiect prin care 480.000 de euro vor fi investiţi în dotarea a 37 de cabinete de medicină de familie din 17 judeţe cu 600 de echipamente medicale moderne.

Proiectul „Primul pas spre sănătate” va facilita accesul la servicii medicale şi sociale de calitate pentru 3.000 de gravide şi copii cu vârsta de până la 5 ani, prin intermediul echipelor integrate de specialişti, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă. În acelaşi timp, va creşte gradul de informare a gravidelor şi mamelor tinere în legătură cu importanţa controalelor medicale pentru copii şi a celor pre şi post-partum.

Sprijinul se va îndrepta către gravidele şi copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii şi programe de educaţie şi de sănătate, din comunităţi defavorizate, din judeţele: Argeş, Braşov, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vaslui. Cabinetele de familie au fost selectate astfel încât medicii de familie să ofere un spectru mai larg de intervenţii medicale, inclusiv servicii în domeniul ecografiei.

În România, rata mortalităţii infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenţie este limitat, inechitabil şi neuniform din punct de vedere al calităţii serviciilor. În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condiţiile în care doar 47% din localităţi au suficienţi medici de familie şi 328 de comune nu au medic de familie. AGERPRES