Campania mondială „Salvează vieți: Spală-te pe mâini!”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a ajuns pe 9 mai la Spitalul Premier din Timișoara. Campania sprijină profesioniștii din domeniul sănătății în demersurile privind îmbunătățirea igienei mâinilor și, implicit, în prevenirea infecțiilor nosocomiale, care pot pune în pericol viața pacienților.

În cadrul campaniei, specialiștii le-au vorbit medicilor și pacienților din Spitalul Premiere din Timișoara despre importanța igienei mâinillor și cum acest lucru poate preveni numeroase boli și infecții periculoase.  A deschis prezentările Prof. Dr. Emilian Popovici – Șeful Disciplinei Epidemiologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara care a atras atenția asupra importanței igienei și urmărilor financiare ale nerespectării acestor reguli.

“În 2019, OMS ne convoacă pe noi toți, furnizori sau beneficiari ai serviciilor de sănătate să fim inspirați  de internaționalizarea politicilor de sănătate și să încercăm să asigurăm acoperirea globală a calității actului medical pentru pacienții de toate vârstele, inclusiv a celor aflați în grupe de risc epidemic sau financiar, prin acces la calitate, siguranță și conveniență. Prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv igienă mâinilor sunt factori critici pentru a  atinge acest obiectiv, cu impact direct în calitatea vieții pacienților din toată lumea, aflați la diferite niveluri ale sistemelor de sănătate”, a fost mesajul Prof. Emilian Popovici.

Campania dedicată igienei mânilor este dezvoltată și implementată de www.medicalmanager.ro și www.preventiemedicala.ro, în parteneriat cu B. Braun  Medical și cu susținerea Partenerului Instituțional ANMCS – Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate. În Timișoara, campania este implementată cu sprijinul Spitalului Premiere, cel mai mare spital privat din vestul țării, care deține și propriul program de monitorizare și control a igienei mâinilor.

”Vorbim de o problemă gravă la nivel mondial, unde lipsa de aderență la igiena mâinilor generează 80 la sută din infecțiile asociate actului medical, care generează la rândul lor aproximativ 16 milioane de decese în fiecare an în lume. Din cauza lipsei de aderență a personalului medical la normele de igienă a mâinilor aproximativ 8 milioane de oameni mor în lume, în fiecare an. Când personalul medical are aderență în ceea ce privește igiena mâinilor, atunci scad infecțiile asociate actului medical și scad costurile. Putem foarte ușor să justificăm asigurarea materialelor de igienă a mâinilor. Faci o operație de 300.000 de euro, te lauzi cu ea, și la sfârșit se compromite pentru că cineva care schimbă un pansament nu are o igienă corectă a mâinilor. Ideea este ca prin prevenție să avem o populație din ce în ce mai sănătoasă”, a continuat Prof. dr. Emilian Popovici.

”Prevenția este cea mai ieftină. Igiena mâinilor este cea mai ieftină din măsurile de prevenție. Vina infecțiilor intraspitalicești nu este întotdeauna a personalului sanitar. Tot ce înseamnă igienă și curățenie vine în general de la educație, care se transmite din populație către spitale. Orice pacient care nu respectă normele de igienă acasă nu le respectă nici în spital. Copilul trebuie să învețe de la început, de mic, că trebuie să se spele pe mâini. Spitalul are datoria de a face educație și am considerat oportun ca și spitalul nostru să facă publică o asemenea prelegere cum a fost a domnului doctor Emilian Popovici. Noi deja am implementat pașii pentru a avea mâinile curate iar tot ceea ce înseamnă igiena mâinilor este la cel mai înalt standard. În cadrul Spitalului Premiere s-a implementat strategia multimodală de îmbunătăţire a igienei mâinilor elaborată de catre OMS, o altă dovadă că toate eforturile noastre sunt direcționate către siguranța pacientului.  Doamna Corina Cristea, medicul nostru epidemiolog, are îndatorirea, și o face, de a verifica și educa în mod direct personalul sanitar pentru a nu răspândi și noi infecțiile nosocomiale asociate. Noi raportăm aceste infecții, iar rezultatele noastre spun că tot ceea ce facem, facem în interesul pacienților și de aceea rata de infecție este atât de scăzută la noi în spital. Pe 2018 am avut peste 4.000 de internări și am avut o rată de infecție de 0,2%, în condițiile în care noi raportăm toate infecțiile”, a spus Prof.dr. Radu Prejbeanu, Director Medical al Spitalului Premiere.

Pentru a demonstra eforturile depuse de echipa Spitalului Premiere, Directorul Medical al Spitalului, Prof. Dr. Radu Prejbeanu a vorbit despre sistemul inovativ implementat la nivelul instituției: “Începând cu luna Noiembrie 2017, în cadrul spitalului nostru a fost implementată strategia multimodală de îmbunătăţire a igienei mâinilor elaborată de catre OMS. Aceasta implică 5 etape:

  • schimbarea– infrastructura existentă permite igiena personalului, cu acces la apă curentă permanentă, sigură, săpun lichid, prosoape de unică folosință și dotarea punctelor cheie de îngrijiri medicale și a zonele de trafic personal/vizitatori cu dispensere dezinfectant alcoolic pentru dezinfecția igienică a mâinilor;
  • educarea personaluluiprivind importanţa transmiterii încrucişate şi a momentelor în care este necesară igiena mâinilor; activitate procedurată și implementată.
  • evaluare şi feedback– monitorizarea igienei şi a cunoştinţelor personalului trebuie urmată de feedback-ul rezultatelor. Standardul de aur în măsurarea respectării regulilor este observația directă. Această activitate este permanentă. 
  • Proces activ, care se realizează prin conştientizarea capacităţii individuale și instituţionale de ameliorare, inclusiv a igienei mâinilor.

Campania ”SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini” desfășurată de www.medicalmanager.ro, www.preventiemedicala.ro și B. Braun Medical a început în București, la Spital Clinic ”Dr. Victor Babeș” printr-o acțiune de educație dedicată personalului medical, organizată luni 6 mai 2019 și a continuat la Timișoara, în cadrul Spitalului Premiere, prin activități de educare și verificare a modului de realizare a igienei mâinilor, joi 9 mai.  Campania va continua și în alte spitale din România în care se  derulează activ în 2019 programul de informare și educare dedicat igienei mâinilor.