Scleroza multiplă este o boală caracteristică adultului tânăr. Cu toate acestea în ultimii ani ea este din ce în ce mai frecvent diagnosticată și la copii, ba chiar la copiii sub 12 ani care nu pot fi tratați prin programul național imunomodulatoarele care sunt drecomandate dupăa ceastă vârstă. De aceea ar fi utilă elaborarea unei legislații care să permită inițierea tratamentului off label.

În ultima vreme s-a înregistrat o creștere a incidenței cazurilor diagnosticate de scleroză multiplă la copii, dar nu este vorba de o creștere a incidenței per se a bolii în rândul populației pediatrice, cât mai mult acest lucru este rezultatul unei mai bune recunoașteri a primelor semne sugestive pentru scleroza multiplă și a accesului mai rapid la investigații imagistice în special și nu numai.

Practic, acum diagnosticul este pus mai frecvent chiar după primul episod de afectare neurologică. Diagnosticarea precoce face astfel posibilă stabilirea unei conduite terapeutice adecvate și inițierea tratamentului imunomodulator precoce, pentru o mai bună evoluție și prevenirea recăderilor și a dizabilităților, conform recomandărilor internaționale în domeniu.

Materialul integral este disponibil pe www.dcmedical.ro.