În penultima sesiune Școala Inimii din acest an, Dr. Ștefan Busnatu a avut invitat pe Dr. Alexandru Ion. Dr. Alexandru Ion este medic cardiolog la Clinica de Cardiologie a Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni”, Doctor în știinte medicale și Asistent Universitar U.M.F. ”Carol Davila”, București și a vorbit pacienților despre boala tromboembolică.

Boala tromboembolică, așa cum spune Dr. Alexandru Ion constituie un subiect aparte, deoarece este o boală cu o patogeneză aparte, cu factori de risc speciali, neîntâlniți în cadrul altor categorii de afecțiuni cardiologice, reprezentând o condiție medicală asociată cu un risc mare de morbiditate și mortalitate.

Boala trombolembolică cuprinde două condiţii medicale strâns legate între ele:

  • Sindromul de embolie pulmonară și
    Sindromul de tromboză venoasă profundă.

Frecvent întâlnită, embolia pulmonară se descrie prin prezența cheagurilor de sânge în arterele pulmonare; aceste cheaguri având ca sursă cel mai frecvent cheagurile formate în venele sistemului profund al membrelor inferioare. Cele două afecțiuni sunt interrelaționate, având etiologie și factori de risc comuni.

Medicul subliniază importanța identificării factorilor de risc comuni celor două afecțiuni, menționând că cele două se caracterizează prin manifestări nespecifice și că, doar în urma unor manifestări clinice asociate factorilor de risc se poate stabili diagnosticul de tromboză venoasă sau embolie pulmonară.

Factori de risc majori:

Fracturi șold sau gamba
Leziuni spinale severe cu imobilizare prelungită
Intervenții chirurgicale majore
Traumatisme majore
Protezare șold/genunchi
Infarct miocardic acut în ultimele 3 luni
Admisie pentru fibrilație atrială sau flutter atrial paroxistice în ultimele 3 luni

Factori de risc intermediari:

Terapia cu contraceptive orale;
Terapia hormonală
Chimioterapia
Bolile cornice: BPOC – boala pulmonară obstructivă cronică, ICC – insuficiența cardiacă cronică, AVC sechelar cu pareză/plegie
Neoplaziile
Statusul trombofilic (trombofiliile sunt un grup de afecțiuni caracterizate prin creșterea riscului de formare a cheagurilor de sânge predispus din naștere, moștenit; frecvent, în cazul tinerilor, cauza trombozei venoase profunde sau a emboliei pulmonare este data de trombofilie)
Cateterele venoase centrale
Artroscopia
Sarcina postpartum
Fertilizarea in vitro
Infecțiile severe
Tromboflebita superficială în antecedente
Tromboza venoasă profundă în antecedente
Factori de risc minori:

Laparoscopia
Repausul la pat peste 3 zile
Sarcina în perioada prepartum
Vârsta înaintată
Obezitatea
Varicele membrelor inferioare

Tromboza venoasă profundă, prin definiție, așa cum ne prezintă medicul, este obstrucția sistemului venos profund prin trombus (cheag de sânge), cel mai frecvent format local, iar patogeneza și etiologia sunt comune cu embolia pulmonară, cele două afecțiuni constituind un continuum, sursa cheagurilor de sânge în cazul emboliei pulmonare fiind chiar tromboza venoasă profundă, cel mai des.

Umflarea coapsei sau a gambei comparativ cu celălalt membru este un semn de tromboză venoasă profundă, însoțită de durere, cât și o culoare mai închisă a zonei afectate – cianoză (tenta albăstruie a tegumentelor). De asemenea, membrul afectat, de multe ori prezintă o temperatură mai mare (măsurarea cu un termometru este recomandată) decât membrul celălalt. Odată ajunși la medic cu aceste simptome, medicul va îndruma pacienții să parcurgă următoarele investigații biochimice și imagistice:

Set complet de analize
D-dimeri, teste trombofilie, foarte importante de efectuat în cazul tinerilor cu tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară
Doppler venos membre inferioare
CT abdominopelvin

În privința tratamentului, medicul spune că primele măsuri recomandate pacienților care au suferit intervenții chirurgicale sunt cele nefarmacologice, respectiv: evitarea imobilizării prelungite la pat, deshidratarea, consumul de medicamente cu potențial trombogen, menținerea membrului afectat în poziție proclivă (piciorul ridicat pe un support, mai sus de nivelul inimii). Despre ciorapii elastici compresivi Dr. Alexandru Ion spune că aceștia sunt ”foarte importanți deoarece asigură o circulație venoasă fiziologică, împiedicând formarea de trombi la nivelul venelor profunde.”

Despre tratamentul medicamentos medicul subliniază administrarea obligatorie a medicamentelor anticoagulante care previn, dar și tratează (injectabil, apoi oral) cheagurile de sânge existente. Pentru boală aflată într-o fază severă, când riscul hemoragic este scăzut, se recomandă medicamentele trombolitice. În situații excepționale, când există sângerări foarte mari, se pot monta filtre la vena cavă.

Tromboembolismul pulmonar. Semne și simptome.

Instalarea bruscă a respirației greoaie
Dureri toracice brusc apărute ascuțite și care se accentuează la inspirul profund
Tusea
Sincopa (leșin)
Cardiologul accentuează importanța asocierii acestor semne cu factorii de risc: ”Dacă identificați în antecedentele dumneavoastră că unul din factorii de risc enumerați și prezentați aceste simptome, cel mai probabil trebuie să vă îndreptați către medic cu mare suspiciune de embolie pulmonară.”

În privința investigațiilor, pe lângă cele enumerate la tromboza venoasă profundă:

ECG
EAB – echilibru acido-bazic
Ecocardiografia transtoracică – evidențiază efectele asupra inimii pe care trombii din sistemul arterial pulmonar le au
CT toracic cu substanță de contrast
În cazul unei embolii pulmonare acute, medicul recomandă un tratament cu oxigenoterapie (în Terapie intensivă) și ventilație invazivă în cazurile foarte rare, tromboliza, medicamente ce distrug trombusurile și anticoagulantele, medicamente care previn formarea de noi cheaguri de sânge.

Prevenția trombozei venoase sau a emboliei pulmonare poate fi făcută prin efort fizic de intensitate moderată, dar este contraindicat în faza acută a emboliei pulmonare, aspect foarte important, deoarece mobilizarea fizică declanșează pornirea cheagurilor din sistemul venos profund în circulația arterială pulmonară.

În urma ambelor afecțiuni, atât după embolia pulmonară, cât și după tromboza venoasă profundă, medicul vorbește despre necesitatea administrării de către pacienți a unui tratament de lungă durată cu anticoagulante orale: clasice și noi.

Dr. Alexandru Ion insistă asupra administrării tratamentului cu anticoagulante noi comparativ cu antivitaminicile K, anticoagulantele clasice. ”Anticoagulantele noi sunt medicamente sigure, medicamente care au risc de sângerare mai mic. Anticoagulantele noi se pot administra la toate categoriile de pacienți, chiar și la cei cu disfuncție renală, unele dintre ele, și mai important decât atât, anticoagulantele noi previn recidiva emboliei pulmonare sau a trombozei venoase profunde”.

Prezentarea medicului are rolul de a ajuta pacienții să recunoască semnele cu ușurință pentru a se orienta către medic cât mai rapid. Ulterior prezentării, medicul a răspuns întrebărilor adresate de pacienți. Cei interesați să afle detalii, pot urmări înregistrarea pe pagina de Facebook Cardiologie Modernă, cât și pe pagina de Facebook Dr. Ștefan Busnatu.

În încheierea webinar-ului, invitatul Dr. Alexandru Ion a subliniat importanța adoptării unei atitudini proactive de către pacienți prin prezentarea la medic odată cu suspicionarea semnelor descrise în prezentare, corroborate cu factorii de risc enumerați de către acesta.