Rolul pacienților este esențial pentru buna funcționare a sistemului de sănătate din România, pacientul stând în mijlocul acestuia. Acesta a fost principalul mesaj adresat de senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei de Sănătate, în cadrul celei de-a șasea întâlniri a Comunității Asociațiilor de Pacienți, organizată pe 19 septembrie, la Hotel Pullman, din Capitală, de Oameni și Companii.

Potrivit senatorului Botnariu, pe ordinea de zi a forului parlamentar din care face parte sunt patru proiecte de lege referitoare la pacienți, dar aceștia sunt așteptați și cu alte propuneri pe care le consideră oportune.

”Vrem să creștem accesibilitatea la sistemul de donare a sângelui, deocamdată, nu avem o cultură a acestei acțiuni. Vrem să-i stimulăm pe cei care donează, printr-o inițiativă legislativă. Avem în vedere și stimularea gravidelor la consultațiile prenatale, ele trebuie să înțeleagă ca e foarte important să vină la medic. Altă problemă de rezolvat o reprezintă cei care nu au cod numeric personal, și ei trebuie să beneficieze de servicii medicale. Alt proiect vizează activitatea ANMCS, iar cu ajutorul dvs. sperăm să avem spitale moderne și accesibilitate pentru toată lumea la sistemul public de sănătate”, a explicat reprezentantul Comisiei de Sănătate din Senat.

”Sunt mândru că sunt alături de dvs.!”, și-a încheiat senatorul Botnariu discursul, asigurându-i pe cei prezenți de toată susținerea sa în rezolvarea problemelor pacienților.

În jur de o sută de pacienți și reprezentanți ai autorităților au participat la întâlnirea Comunității Asociațiilor de Pacienți, parte a programului de Management Modern dedicat asociațiilor de pacienți din întreaga țară. Programul este dezvoltat de Oameni si Companii, cu sprijinul Farmexpert, începând din anul 2015. De-a lungul celor trei ani, s-au alăturat acestui program și alte companii precum Novo Nordisk, Pfizer, Antibiotice sau Unifarm.

Comunitatea Asociațiilor de Pacienți (CASPA) înrolează în prezent 235 de asociații de pacienți din toată țara, asociații care sunt active și prezente la toate activitățile din cadrul Comunității.