În ultimii zece ani, bugetul sănătății a crescut de șapte ori, potrivit președintelui Comisiei de Sănătate din Senat, Laszlo Attila, de așteptat fiind acum, în opinia senatorului, și un salt calitativ, care se lasă însă așteptat.

”Acest salt calitativ semnificativ este, din păcate, mai mic decât ne-am fi așteptat. Și, odată cu trecerea timpului, ne costă din ce în ce mai mult să corectăm greșelile și să îmbunătățim sistemul”, a arătat președintele Comisiei de Sănătate din Senat, în cadrul celei de-a șaptea ediții a întâlnirii bianuale a comunității CASPA – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți, un eveniment cu tradiție, pus sub semnul ”Siguranței Pacientului”. Reuniunea a fost organizată de Oameni și Companii, pe 19 martie, la Hotelul Novotel din Capitală.

”Ne bucură astfel de evenimente. Este mai ușor să adunăm informații din mai multe surse, pentru a acționa mai bine, din punct de vedere legislativ. Acel bagaj informatic, în baza căruia am luat unele decizii pe care noi le considerăm benefice, vi se datorează. Sper ca, în 2019, să corectăm anomaliile pe care ni le-ați semnalat. Să nu mai finanțăm tratamentele unor pacienți, dar urmărirea să fie finanțată doar pe jumătate, plus alte aspecte, sper să ajungem într-o oarecare normalitate și în ceea ce privește accesul pe piață al produselor noi”, a arătat senatorul.

”Anul trecut, 37 de molecule au fost admise, dar nu au fost admise și pe lista de compensate. Intenția noastră este ca, în timp, să dispară inegalitățile dintre anumite programe și domenii, sunt unele care funcționează ireproșabil, cu registre de pacienți, decontări transparente, execuție bugetară etc, dar aceste lucruri lipsesc de la anumite programe. Dar intervenția noastră nu este ușoară tot timpul. Tocmai de aceea, sper într-o colaborare fructuoasă cu dvs și pe viitor”, a mai declarat Laszlo Attila.

Întâlnirea bianuală a comunității CASPA – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți a devenit, în timp, o oportunitate reală de a discuta problemele actuale ale sistemului de sănătate și de a încerca identificarea unor posibile soluții pentru creșterea rolului asociațiilor de pacienți, a vizibilității și vocii lor. Fiecare ediție CASPA aduce împreună mai mult de 100 reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

Partenerii principali ai celei de-a șaptea ediții au fost: Farmexpert, partenerul care a susținut proiectul chiar de la început, din iunie 2015, unul dintre cei mai importanti distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din Romania si membru al Walgreens Boots Alliance (liderul mondial în industria farmaceutică și de frumusețe) și locul 1 în piața farmaceutică din România, din punct de vedere al profitabilității, Novo Nordisk, liderul mondial în producția de insulină și de medicamente pentru tratarea diabetului, Pfizer, una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial, care demonstrează de mai bine de 20 de ani în România că excelenţa în domeniul farmaceutic şi valorile Pfizer sunt aceleaşi pretutindeni, Alphega Farmacie, un concept inovativ, care reunește farmaciile independente din România, cu peste  600 farmacii înrolate în numai doi ani, din momentul lansării în România, Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, una dintre cele mai vechi federații din domeniul sănătății din România, cu 19 asociații de pacienți membre. Partenerul instituțional al acestui proiect este Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), instituția preocupată de asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare.

Oameni şi Companii este o organizație de marketing, care derulează anual peste 50 de programe, în diverse domenii de activitate, furnizând soluții pentru un spectru larg de industrii și domenii de specialitate.