În fiecare an, în septembrie este marcată la nivel mondial luna conștientizării cancerului de sânge. Inițiativa are scopul de a informa publicul despre acest tip de cancer, dar și de a reuni comunități, profesioniști din domeniul sănătății și organizații într-un efort comun de solidaritate cu cei afectați de această boală și cu familiile lor.

Cancerele de sânge, precum leucemia, limfomul și mielomul multiplu sunt boli extrem de grave care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfatic. Diagnosticarea precoce și tratamentul prompt sunt cheia pentru gestionarea eficientă a cancerului sanguin. Diagnosticat în stadii avansate, șansele de vindecare scad semnificativ. În aceste situații, accesul la tratamente inovatoare înseamnă o șansă la viață pentru cei afectați de cancerul de sânge.

Inovația în cercetarea și dezvoltarea medicamentelor și terapiilor permite dezvoltarea de tratamente mai eficiente și mai bine tolerate pentru pacienții cu cancer sanguin. Aceste tratamente pot mări șansele de supraviețuire și pot îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Luna septembrie este un moment în care Takeda subliniază încă o dată importanța inovației în tratarea acestor boli grave. Credem că inovația aduce speranță și posibilități noi pentru pacienți și poate contribui semnificativ la combaterea cancerului sanguin și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului. Trebuie să menționăm faptul că România a făcut progrese importante în domeniul oncologiei, prin adoptarea Planului Național de Combatere a Cancerului, ale cărui prevederi sunt aliniate cu cele ale Planului European. Însă mai sunt pași de făcut, odată cu implementarea Normelor tehnice de aplicare ale Planului Național, fiind necesare activități de detectare timpurie a bolilor oncologice prin promovarea unor programe naționale de screening, precum și măsuri de management integrat al pacienților oncologici”, a declarat Todor Kesimov, Country Head Takeda Romania.

  • Leucemia este un tip de cancer sanguin care afectează măduva osoasă și celulele sanguine. În România, leucemia reprezenta una dintre cele mai frecvente forme de cancer la copii.
  • Limfomul este un alt tip de cancer sanguin care afectează sistemul limfatic, aceasta boală reprezentând o parte semnificativă a cazurilor de cancer de sânge.
  • Mielomul multiplu este un tip de cancer care afectează celulele plasmatice în măduva osoasă, fiind un tip de cancer rar, care afectează în special persoanele în vârstă.