Peste 100 de participanţi au luat parte pe 19 martie, la Hotel Novotel din Bucureşti, la a 7-a întâlnire bianuală a Comunității Asociațiilor de Pacienți, tema centrală a dezbaterilor fiind Siguranța Pacienților”.

”V-aţi asumat o misiune îndrăzneaţă, aceea de modernizare a sistemului de sănătate din România şi sper ca acest program să contribuie realmente la acea schimbare pe care cu toţii ne-o dorim”, le-a spus participanţior Consilierul de Stat, din cadrul Administrației Prezidențiale, Diana Păun.

Dezvoltarea culturii siguranței pacientului ar trebui să fie prioritară pentru sistemul sanitar românesc, în opinia președintelui Autorității Naționale de Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi: ”În formarea profesională, despre siguranța pacientului și managementul riscurilor clinice nu se învață în școală, iar în România se vorbește abia de curând despre aceste noțiuni. Iar asta, în condițiile în care eroarea medicală este a treia cauză de deces, în țările europene, potrivit statisticilor”.

Siguranța pacientului influențează decisiv morbiditatea și mortalitatea, iar multe dintre cauzele care le produc pot fi evitate sau mult diminuate, a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila: “Siguranța pacientului este corelată direct cu ținta Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de Acoperire Universală cu Servicii de Sănătate, adică accesul la asistență medicală, medicamente, servicii medicale preventive și paliative, fără ca acest lucru să influențeze starea economică a famiilor”.

În ultimii zece ani, bugetul sănătății a crescut de șapte ori, potrivit președintelui Comisiei de Sănătate din Senat, Laszlo Attila, de așteptat fiind acum, în opinia senatorului, și un salt calitativ, care se lasă însă așteptat: ”Acest salt calitativ semnificativ este, din păcate, mai mic decât ne-am fi așteptat. Și, odată cu trecerea timpului, ne costă din ce în ce mai mult să corectăm greșelile și să îmbunătățim sistemul”.

Comunicarea cu pacienții este esențială pentru corectarea aspectelor nefuncționale din sistemul sănătății, a susținut Iulian Trandafir, Director General Farmexpert: ”Numărul de participanți a crescut de la ediție la ediție, dovedind succesul acestei reuniuni. Mă bucur că putem fi astăzi împreună, să discutăm despre problemele care există în sistem și să încercăm să găsim soluții. Vă asigurăm că, prin Alphega, comunitatea de farmacii la nivel european, încercăm să dezvoltăm servicii speciale, de foarte înaltă calitate, care să vină în întâmpinarea nevoilor pacienților. Tocmai de aceea, mizăm pe o mai bună comunicare medici, pacienți, farmaciști”.

Cu ocazia întâlnirii Comunității Asociațiilor de Pacienți a fost lansată oficial platforma RoDiabet, singura platformă dedicată excluvis comunității de diabet din România. Despre importanța acestei platforme, a informării corecte și a abordării acestui fenomen în integralitatea sa, au vorbit în cadrul evenimentului Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian, Vicepreședintele Comisiei Naționale de Diabet, Boli de Nutriție și Metabolism a Ministerului Sănătății și Cristina Petruț, Vicepreședinte al Federației Asociațiilor Diabeticilor din România.

Au mai susținut alocuțiuni și prezentări în cadrul evenimentului Romana Furtună – Consilier personal al Ministrului Sănătății Sorina Pintea, Mirela Iordan – Country Manager Pfizer România, Ioana Avădani – Director Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Ines Nerina – blogger de sănătate, Marian Pană – Director Comunicare și Imagine, Colegiul Farmaciștilor din România, Nicoleta Vaia – Președinte, Asociaţia Suport Mastocitoză România, Nicolae Oniga – Președinte, Asociaţia Hemofilicilor din România și psihologul Marius Zamfir – Președintele Asociaţiei pentru Sănătatea Mintală a Copilului.

Întâlnirea bianuală a comunității CASPA – Comunitatea Asociațiilor de Pacienți a devenit, în timp, o oportunitate reală de a discuta problemele actuale ale sistemului de sănătate și de a încerca identificarea unor posibile soluții pentru creșterea rolului asociațiilor de pacienți, a vizibilității și vocii lor. Fiecare ediție CASPA aduce împreună mai mult de 100 reprezentanți ai asociațiilor de pacienți.

Partenerii principali ai celei de-a șaptea ediții au fost: Farmexpert, partenerul care a susținut proiectul chiar de la început, din iunie 2015, unul dintre cei mai importanti distribuitori de medicamente și parafarmaceutice din Romania si membru al Walgreens Boots Alliance (liderul mondial în industria farmaceutică și de frumusețe); Novo Nordisk, liderul mondial în producția de insulină și de medicamente pentru tratarea diabetului; Pfizer, una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial, care demonstrează de mai bine de 20 de ani în România că excelenţa în domeniul farmaceutic şi valorile Pfizer sunt aceleaşi pretutindeni; Alphega Farmacie, un concept inovativ, care reunește farmaciile independente din România, cu peste  600 farmacii înrolate în numai doi ani, din momentul lansării în România; Federația Asociațiilor Diabeticilor din România, una dintre cele mai vechi federații din domeniul sănătății din România, cu 19 asociații de pacienți membre.

Partenerul instituțional al acestui proiect este Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), instituția preocupată de asigurarea şi îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor de sănătate şi a siguranţei pacientului, prin standardizarea şi evaluarea serviciilor de sănătate şi acreditarea unităţilor sanitare.

Oameni şi Companii este o organizație de marketing, care derulează anual peste 50 de programe, în diverse domenii de activitate, furnizând soluții pentru un spectru larg de industrii și domenii de specialitate.