S-a lansat Atlas Gripal: Totul despre gripă şi Vaccinare Antigripală, prima platformă educaţională care deschide conversaţia despre vaccinarea antigripală în rândul copiilor şi adolescenţilor în sezonul 2020-2021.

Proiectul este iniţiat de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) cu sprijinul AstraZeneca şi scoate în evidenţă, prin conţinut interactiv, rolul extrem de important al profesioniştilor din domeniul sănătăţii.

Platforma Atlas Gripal face parte dintr-o campanie educaţională amplă avizată de Ministerul Sănătăţii şi are ca obiectiv informarea publicului larg şi a părinţilor cu privire la importanţa imunizării antigripale în rândul copiilor şi adolescenţilor.

„Societatea Naţională de Medicina Familiei îşi exprimă îngrijorarea privind scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani, sub limita de 95% recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Din acest considerent, ne alăturăm şi susţinem campania Atlas Gripal: Totul despre Gripă şi Vaccinarea Antigripală a copiilor şi adolescenţilor, campanie care vine în sprijinul publicului general şi al profesioniştilor în domeniu. Campania îşi doreşte să crească încrederea populaţiei în vaccinare prin conştientizarea asupra riscurilor nevaccinării. Vaccinarea anuală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire, de complicaţii ale gripei, de spitalizare şi în anumite cazuri, de deces”, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedinte SNMF.

Deschiderea conversaţiei cu privire la vaccinarea antigripală în sezonul 2020-2021 este de o importanţă majoră, reprezentând un demers esenţial în prevenirea unei duble ameninţări la adresa sănătăţii publice, infecţia cu virusul gripal şi cu noul coronavirus. Imunizarea antigripală este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS cu privire la atitudinea şi percepţia părinţilor asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor şi adolescenţilor, medicii şi sistemul de sănătate beneficiază de un capital de încredere considerabil, în rândul segmentului de vârstă 25 – 60 de ani. Cu toate acestea, peste 49% dintre respondenţi declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare şi că nu deţin informaţii suficiente.

„Rolul medicilor în explicarea necesităţii vaccinării antigripale este esenţial. În cabinetele noastre sosesc zilnic persoane cu niveluri diferite de educaţie, atât persoane care înţeleg foarte bine avantajele şi siguranţa vaccinării, cât şi persoane care nu au informaţii suficiente. Misiunea noastră este să venim în întâmpinarea fiecărei persoane cu un dozaj specific de sfaturi şi recomandări în funcţie de nivelul cunoştinţelor sale”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra, medic primar medicină de familie, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF.

Potrivit aceluiaşi studiu, 28,9% dintre participanţii la cercetare din mediul urban şi 33,7% dintre respondenţii din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor şi au decis să nu îşi vaccineze copiii. În ceea ce priveşte percepţia cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecţie, 72% dintre părinţi consideră că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi afirmă că vaccinarea protejează întrega familie, respectiv întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%).

„Cel mai adesea pacienţii noştri ne spun că gripa este o viroză uşoară, o răceală banală şi că au mai făcut gripe şi au trecut uşor peste ele. În realitate, gripa este o boală grea, care afectează mai ales plămânii, determină o infecţie respiratorie importantă. În contextul actual, este bine pentru noi, ca medici, să ştim dacă un pacient s-a vaccinat, pentru că în acest fel putem să excludem din start afectarea gripală şi să rămână să diferenţiem numai COVID de celelalte boli de sezon”, a declarat dr. Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie, preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.

În acest context, lansarea platformei educaţionale Atlas Gripal are misiunea de a încuraja publicul larg şi părinţii să apeleze la medic pentru a lua cea mai bună decizie privind vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor în sezonul 2020-2021. Prin intermediul conţinutului interactiv realizat cu sprijinul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, platforma Atlas Gripal îşi propune să devină unul dintre cele mai relevante şi mai importante instrumente în procesul de informare în legătura cu vaccinarea antigripală la copii şi adolescenţi, o sursă sigură şi puternică de informare, un spaţiu digital ce oferă acces la informaţii esenţiale în legătură cu gripa şi imunizarea împotriva acesteia.