România a înregistrat peste 100.000 cazuri noi de cancer și 55.000 de decese prin cancer în 2022, conform celor mai recente statistici publicate de Uniunea Europeană.

Povara mare a cancerului în Uniunea Europeană se reflectă în cele 2,7 milioane de cazuri noi și cele 1,3 milioane de decesele prin cancer înregistrate în anul 2022, valori cu peste 2% mai mari comparativ cu estimatele pentru anul 2020. Conform celor mai recente date ale European Cancer Information System, în România au fost înregistrate peste 100,000 cazuri noi și 55,000 de decese prin cancer în 2022. Tipurile de cancer cel mai frecvente diagnosticate în rândul româncelor sunt cancerul de sân (12 685 cazuri), colorectal (5 485 cazuri) și de col uterin (3 368 cazuri). Rata de mortalitate prin cancer de col uterin din România, un cancer de altfel prevenibil prin vaccinare anti-HPV și screening, continuă să fie cea mai înaltă din UE, de 3 ori peste media Uniunii si de 5-6 ori mai mare decat cea din țările UE cel mai bine poziționate la acest capitol, Finlanda și Malta. În rândul bărbaților, cancerul de prostată a devenit cel mai frecvent diagnosticat în 2022 (10 442 cazuri), urmat de cancerul pulmonar (8 499) și cancerul colorectal (8 056).

“Discrepanța dintre ratele de mortalitate prin cancer din România și restul țărilor Uniunii Europene se menține, însă sperăm că, prin noile politici de sănătate adoptate de autorități și prin asigurarea unei finanțări pe măsura amplitudinii acestei probleme majore de sănătate publică, se va putea realiza un mai bun control al cancerului în România. Toate inițiativele FABC au ca scop susținerea pacienților oncologici, creșterea șanselor acestora de supraviețuire. Tocmai pentru aceste deziderat, am decis să ne implicăm în navigarea pacienților oncologici. Ne bucurăm că am fost selectați de către Societatea Americană de Cancer în proiectul lor global de dezvoltare a capacității de navigare a pacienților oncologici și că vom beneficia astfel de know-how-ul acestei organizații reputabile. Ne vom concentra pe navigarea pacientelor cu cancerele de sân și cervical, tipuri de cancer pentru care România are cea mai ridicată mortalitate prematură din Europa. Aceste doua malignități, mai ales cancerul de sân triplu negativ, afectează în principal femeile tinere, până în 50 de ani. De asemenea, ne-am propus să dezvoltăm în continuare și programul de navigare a pacienților cu cancer pulmonar”, afirmă Cezar Irimia, președinte FABC.

Societatea Americană de Cancer (ACS) a selectat Federarația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) și Asociația Câștigă Viață ca beneficiari ai proiectului internațional BEACON, susținut de compania MSD. Acest proiect multi-anual are ca obiectiv să crească capacitatea de navigare a pacientilor oncologici în diferitele țări ale lumii, sa faciliteze dezvoltarea și implementarea unor programe locale de navigare a pacienților oncologici. Prin inițiativa BEACON se oferă organizațiilor beneficiare ale proiectului un set de instrumente dinamice și imediat disponibile care pot sa îi ajute să dezvolte și să ofere programe de navigare adecvate contextului și resurselor disponibile pe plan local, să îngrijeasca pacienții oncologici adaptat nevoilor lor reale.

„În contextul creșterii numărului cazurilor de cancer e nevoie de programe, de resurse tehnice și materiale adecvate pentru a susține persoanele ce trec printr-un astfel de diagnostic, pentru un acces cât mai rapid și echitabil la diverse investigații și tratamentul potrivit, la momentul potrivit.  Programele de navigare a pacientului oncologic sunt intervenții centrate pe pacient, care pot contribui la creșterea supreviețuirii în cancer. Ne bucurăm să susținem inițiativa BEACON lansată de Societatea Americană de Cancer și sperăm ca instrumentele dezvoltate de cele doua organizații din România care s-au afiliat acestui proiect international să optimizeze parcursul pacienților din Romania și să contribuie la consolidarea cadrului de implementare a viitoarelor programe de navigare a pacienților oncologici din România astfel încât acestea să devină la fel de performante precum cele din SUA.”, afirmă Marcelo Pascual Morales, Managing Director MSD România.

Setul de instrumente  al ACS  –  „Global Oncology Navigation Toolkit”- este disponibil pe o platformă online, unde membrii comunității BEACON pot interacționa virtual cu personalul ACS, consultanți, voluntari și alți practicieni cu experiență în navigarea pacienților oncologici din întreaga lume. ACS facilitează, de asemenea, evenimente virtuale prin care se oferă asistență tehnică și se încurajează învățarea globală de la egal la egal în domeniul navigării oncologice.