Societatea Europenă de Cardiologie (ESC) a emis primul ghid privind prevenirea și gestionarea complicațiilor cardiovasculare ale tratamentelor oncologice.

Ghidul a fost elaborat de grupul operativ ESC în colaborare cu Asociația Europeană de Hematologie, Societatea Europeană pentru Radiologie Terapeutică și Oncologie și Societatea Internațională de Cardio-Oncologie.

„Ghidul urmărește să îmbunătățească statusul pacienților oncologici prin prevenirea cardiovasculară primară, care constă în evaluare cardiovasculară inițială și prin prevenție secundară la pacienții cu un istorc al afecțiunilor cardiovasculare, care prezintă risc de toxicitate cardiovasculară”, a declarat Jutta Bergler -Klein, profesor de medicină la departamentul de cardiologie de la Universitatea de Medicină din Viena.

„Managementul bolilor cardiovasculare și al factorilor de risc cardiovascular ar trebui efectuat în conformitate cu ghidurile actuale ESC ca indicație de clasa I. Prevenirea primară și managementul factorilor de risc cardiovascular ar trebui efectuate înainte, în timpul și după terapia împotriva cancerului, desigur, fără a întârzia tratamentul oncologic vital .”

Documentul a fost publicat în European Heart Journal.

Evaluarea riscului de toxicitate cardiovasculară înainte tratamentul oncologic

„Tratamentul oncologic a progresat foarte mult. Diferite molecule noi îmbunătățesc rata de supraviețuire a pacientului. Știm că noile molecule, care sunt utilizate acum, vizează căi diferite, iar aceste căi pot dezvolta în cele din urmă un anumit eveniment cardiac. Am testat aceste molecule în studiile clinice, dar populația de pacienți din studiile clinice este o populație de pacienți foarte selectivă. Ceea ce am observat uneori în viața reală este că evenimentele cardiace apar mai des decât cele raportate în cadrul studiilor”, a declarat dr. Evandro de Azambujașeful echipei de asistență medicală și oncolog la Institut Jules Bordet din Bruxelles.

Dr. Azambuja a declarat că sunt necesare tratamente personalizate împotriva cancerului pentru a îmbunătăți eficacitatea terapiei, pentru a reduce cardiotoxicitatea și pentru a îmbunătăți prognosticul pacientului.

Înainte de tratamentul oncologic, ghidul recomandă următoarele:

 • Evaluarea riscului de cardiotoxicitate ar trebui finalizată folosind modelul realizat de Asociația pentru Insuficiență Cardiacă, în colaborare cu Societatea Internațională de Cardio-Oncologie (HFA-ICOS), înainte de inițierea chimioterapiei.
 • Pacienții trebuie informați cu privire la rezultatele evaluării riscului.
 • Pacienților cu risc scăzut li se recomandă să inițieze terapia oncologică fără întârziere.
 • Pacienții cu risc moderat trebuie luați în considerare pentru un consult cu un cardiolog.
 • Pacienții cu antecedente cardiovasculare sau cu risc ridicat sau foarte mare ar trebui să fie îndrumați către un cardiolog.
 • Se recomandă o abordare multidisciplinară înainte de inițierea terapiei oncologice.

Monitorizarea complicațiilor cardiovasculare în timpul terapiei oncologice

„Noile linii directoare oferă strategii explicite privind prevenția și supravegherea pentru fiecare tratament oncologic și pentru radioterapie, cu scopul de a evita toxicitatea cardiovasculară asociată acestei terapii. Trebuie utilizate evaluarea clinică, tensiunea arterială, lipidele, evaluarea diabetului și ECG.  În cadrul evaluării ar trebui să se utilizeze ecocardiografia, inclusiv cea 3D cu fracția de ejecție, tulpina longitudinală globală și biomarkeri cardiaci (peptid natriuretic de tip B și troponină)”, a spus Bergler-Klein.

Bergler-Klein a detaliat următoarele recomandări privind atenuarea riscului cardiovascular, în timpul tratamentului oncologic:

 • Se recomandă ca factorii de risc cardiovascular să fie gestionați în conformitate cu Ghidurile ECG 2021 privind prevenirea bolilor cardiovasculare în toate momentele tratamentului.
 • Dexrazoxanul este recomandat adulților cu cancer cu risc cardiotoxic ridicat și foarte mare conform modelului HFA-ICOS, atunci când sunt indicate antracicline.
 • Antraciclinele lipozomale sunt recomandate la adulții cu cancer cu risc cardiotoxic ridicat și foarte mare, atunci când sunt indicate antracicline.
 • Inhibitorii ECA sau blocanții receptorilor angiotensinei sunt recomandați pentru prevenirea primară a insuficienței cardiace (IC) în rândul adulților cu cancer cu risc ridicat și foarte mare, care primesc deja antracicline și/sau terapii anti-HER2.
 • Inhibitorii ECA sau blocanții receptorilor angiotensinei plus beta-blocante sunt recomandați pentru prevenirea primară a IC în rândul adulților cu cancer cu risc ridicat și foarte mare, care primesc terapii țintite ce putea provoca IC.
 • Statinele pot fi luate în considerare pentru prevenirea primară la adulții cu cancer cu risc ridicat sau foarte mare de cardiotoxicitate.

Evaluarea riscului cardiovascular la sfârșitul terapiei oncologice și urmărirea pe termen lung

„Perioada de evaluare a riscului cardiovascular de la sfârșitul terapiei cuprinde primele 12 luni de la expunerea la tratamentul oncologic. Cele două obiective principale ale evaluării riscului sfârșitul terapiei, sunt: identificarea precoce a pacienților cu cardiotoxicitate asociată tratamentul oncologic și identificarea pacienților care prezintă un risc crescut al complicațiilor cardiovasculare tardive asociate tratamentului oncologic”, susține dr. Thomas M. Suterșeful serviciului cardio-oncologic și membru al Secției pentru cancer. insuficiență cardiacă și transplant cardiac la Spitalul Universitar din Berna, Elveția.

Următoarele categorii de pacienți necesită supraveghere pe parcursul celor 12 luni după terminarea terapiei oncologice:

 • pacienți cu risc cardiotoxic inițial ridicat sau foarte ridicat, așa cum este determinat de modelul HFA-ICOS;
 • pacienții care au primit doze crescute de doxorubicină, radioterapie sau o combinație a celor două;
 • pacienți care au prezentat orice simptom cardiotoxic în timpul terapiei, inclusiv disfuncție cardiacă legată de terapia cancerului, miocardită asociată cu inhibitori ai punctelor de control imun, aritmii, accident vascular cerebral sau boală vasculară periferică;
 • pacienții cu orice simptom cardiovascular nou sau cu anomalii asimptomatice observate în timpul ecocardiografiei sau în cadrul biomarkerilor CV.

Potențialele complicațiile pe termen lung, asociate tratamentelor oncologice cardiotoxice, includ: insuficiență cardiacă, boală valvulară, boală arterială periferică, accident vascular cerebral, pericardită, aritmie, sindrom metabolic și hipertensiune pulmonară.

„Programele pentru pacienții care au supraviețuit cancerului încep de obicei la 2 – 5 ani după finalizarea terapiei împotriva cancerului. Pe baza riscului inițial și a tratamentului oncologic utilizat, acești pacienți ar trebui să fie examinați pentru aceste complicații”, concluzionează Suter.

 

Sursă: Healio.com