Societatea Naţională de Medicina Familiei solicită renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară, având în vedere numărul mare de pacienţi.

Reintroducerea utilizării cardului în asistenţa medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecţiei SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, deci un mijloc de control al costurilor în sensul micşorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legătură cu îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. (…) SNMF solicită, în acest context, renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistenţa medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienţi”, se arată într-un comunicat de presă al SNMF transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, la şapte zile de când cardul de sănătate a redevenit obligatoriu pentru toate serviciile oferite în cabinete, au crescut timpii de aşteptare pe holuri şi, implicit, interacţiunea pacienţilor programaţi sau nu, inclusiv a celor cu afecţiuni respiratorii, crescând “semnificativ” riscul de infectare cu SARS-CoV-2.

Totodată, a crescut durata de interacţiune medic-pacient “din considerente pur birocratice” şi nu prin mărirea timpilor dedicaţi consultaţiei, iar prin funcţionarea “greoaie şi uneori lipsa totală” a funcţionării sistemului informatic se înregistrează blocaje în care pacienţii şi medicii stau în aşteptare.

Au fost situaţii în care pacienţii, deprinşi în ultimele luni să se prezinte la medicul de familie fără card, au fost nevoiţi să renunţe la serviciul medical. Unii au optat pentru reprogramare, însă alţii au fost nevoiţi să se întoarcă în aceeaşi zi. Tot acest demers înseamnă timp, cheltuieli şi deplasări inutile şi, mult mai îngrijorător, expunere la risc de îmbolnăvire”, explică reprezentanţii SNMF.

Conform acestora, unii pacienţi şi-au întrerupt temporar tratamentele pentru boli cronice, deoarece s-au aflat în imposibilitatea de a-şi ridica reţeta şi nu îşi permit achiziţionarea necompensată a medicamentelor, fie doar şi pentru câteva zile.

În opinia SNMF, cardul de sănătate poate fi considerat “un obiect contaminat”, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist “îi poate pune în pericol pe toţi cei care lucrează cu cardul”.

SNMF subliniază că aceste situaţii apar în condiţiile creşterii “alarmante” a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secţiilor de terapie intensivă şi, nu în ultimul rând, a înmulţirii “accelerate” a numărului de decese în rândul pacienţilor cu COVID-19. AGERPRES