În ultimii ani, terapia durerii a devenit un domeniu important al medicinei moderne, preocupând atât pacienții, cât și corpul medical. Această terapie se concentrează pe tratarea durerii cronice și acute prin intermediul unor tehnici și mijloace moderne și inovatoare. Terapiile moderne de tratare a durerii includ terapia cu laser, terapia cu ultrasunete, terapia cu undă de șoc și terapia cu radiofrecvență, care utilizează dispozitive speciale pentru a livra energie cu precizie și a ameliora durerea. În plus, terapia cu medicamente, care implică utilizarea analgezicelor, corticosteroizilor și a altor medicamente pentru a ameliora durerea și inflamația, este o altă metodă modernă utilizată în această terapie.

Terapia durerii presupune o abordare multidisciplinară a tratării tuturor tipurilor de durere subacute și cronice. Inițial practicată de către medicii anesteziști, terapia durerii a fost ulterior extinsă și în alte specialități medicale, precum neurologie, neurochirurgie, ortopedie, reumatologie, radiologie intervențională și recuperare medicală.

Dr. Ovidiu Palea, medic primar A.T.I. și specialist în Terapia Durerii, este fondator al Centrului de Terapia Durerii Nord – Grupul Medical Provita, unicul centru acreditat E.S.R.A. din România. În opinia sa, durerea este o trăire și o percepție pe care în mod normal nu suntem făcuți să o ducem și să o trăim pe termen lung; este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl iei în serios când lucrurile devin severe și consecvente pentru mai mult de 3 luni, întrucât atrage după sine o reacție în cascadă a organismului, cu modificări deseori greu de stabilizat și chiar ireversibile. Dr. Palea și echipa sa multidisciplinară consideră că terapia durerii este esențială pentru pacienții care suferă de dureri cronice și acute.

Există mai multe metode de tratare a durerii, cum ar fi terapia fizică și de recuperare, cum ar fi masajul terapeutic, terapia manuală și exercițiile terapeutice. Terapia psihologică poate fi, de asemenea, o modalitate eficientă de a trata durerile cronice și acute. Terapia durerii poate fi personalizată pentru fiecare pacient, în funcție de tipul și severitatea durerii, precum și de alte condiții medicale sau circumstanțe individuale. În plus, există o serie de opțiuni de tratament alternative, cum ar fi acupunctura, hipnoza și medicina integrativă, care pot ajuta la ameliorarea durerii

Centrul de Terapia Durerii Nord – Grupul Medical Provita oferă soluții profesionale și inovatoare de ameliorare a durerii. În acest scop sunt folosite proceduri endoscopice moderne, minim invazive, asistență și servicii premium, acolo unde durerea este prezentă. Aceste proceduri se bazează pe medicina bazată pe dovezi și urmează recomandările asociațiilor internaționale pentru managementul durerii.

Este practicată toată gama de proceduri și orice intervenție care este autorizată în Europa devine rutină pentru specialiștii Centrului în mai puțin de 3 luni de zile.

Când tratamentul conservator nu funcționează, pacientul este preluat de singurul Centru Intervențional REGIONAL de Terapia Durerii pentru managementul Spinal Minim-invaziv Nord, fiind singura clinică din România și Europa Centrală și de Est care oferă într-un sistem total integrat și complet o evaluare și un plan terapeutic în cadrul unei comisii medicale a coloanei vertebrale. Acesta este singurul centru internațional regional acreditat de European Society of Regional Anesthesia pentru pregătirea medicilor în Terapia Durerii Intervenționale, la ora actuală având sute de medici chirurgi și intervenționiști pregătiți în toată lumea.

Expertiza clinică intervențională depășește 15000 de infiltrații ghidate, de diverse complexități, peste 1800 de ablații, interventii endoscopice, vertebroplastii și kyphoplastii/chifoplastii.

Când intervențiile minim-invazive nu sunt o soluție, alternativa operației devine inevitabilă, iar echipele de neurochirurgi, cu ani mulți de experiență și pregătire în clinici de renume europene, oferă toată expertiza necesară operațiilor complexe de coloana sub microscop, inclusiv patologie tumorală și reconstructii complexe.

Nord – Grupul Medical Provita are cel mai modern și experimentat centru de recuperare medicală și kinetoterapie care, dincolo de aparatura de ultimă generație, se mândrește cu o echipă medicală experiementată care aplică planuri terapeutice integrate, într-un continuu dialog multidisciplinar cu echipă intervențională și cu cea chirurgicală.

Această comisie multidisciplinară include medici specialiști de reabilitare medicală, reumatologie, neurologie, neurochirurgie, ortopedie, nutriție si psiholog cu competențe în terapii cognitive și, nu în ultimul rând, un centru de diagnostic cu aparatură de ultimă generație, de la radiografie digitală panoramică la electromiografie și RMN de 3T cu o echipă de medici radiologi de referință.

Cum funcționează evaluarea medicală la distanță în Terapia Durerii

Pentru a veni în întâmpinarea pacienților pe zona de durere și ținând cont de contextul actual și de siguranța pacientului, a fost implementat serviciul de evaluare medicală la distanță în Terapia Durerii.

În maxim 24 de ore (o zi lucrătoare) de la trimiterea tuturor informațiilor și documentelor medicalor vei primi, tot pe email, un link pentru efectuarea plății cu cardul. Medicul verifică informațiile trimise și te contactează telefonic pentru a discuta opțiunile de tratament în maxim 72 h de la completarea dosarului (primirea tuturor documentelor medicale și a răspunsurilor la întrebarile date) și efectuarea plății. Imediat în urma discuției telefonice veți primi, tot pe email, raportul medical pentru opțiunile de tratament, raport ce va conține concluzii și recomandări.