Odată cu deschiderea Centrului de chirurgie cardiovasculară coordonat de Conf. Univ. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară,  Spitalul privat Sf. Constantin din Brașov acoperă toata gama de intervenții în sfera cardiovasculară.

Odată cu venirea noii echipe de chirurgie cardiovasculară, Spitalul Sf. Constantin devine unul din cele mai importante centre pentru tratamentul complet al bolilor cardiovasculare din România și unul dinte cele 20 de centre la nivel mondial care realizează o gamă extinsă de intervenții cardiovasculare endoscopice, minim-invazive și transcateter.

De asemenea, spitalul a demarat și programul național de endoprotezare aortică în parteneriat cu CNAS. A fost operat cu succes, endovascular, fără deschiderea cavității abdominale, primul pacient cu anevrism de aorta abdominal infrarenal. Pacientul în vârstă de 65 de ani a fost operat în data de 03.11.2020. S-a practicat endoprotezarea cu endoproteza Medtronic Endurant II, procedura a durat 1 oră, fără complicații postoperatorii. Pacientul se externează după 2 zile de la intervenție.

Din echipa operatorie au făcut parte Conf. Univ. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovascularaDr. Felix Farcaș, chirurgie cardiovasculară și chirurgie vasculară, Dr. Anca Chitic, chirurgie vasculară, Dr. ANDREEA COSTACHE, chirurgie vasculară, Dr. Cristina Pitiș, medic primar cardiologie, anestezia fiind asigurată de DR. IRINA MODRIGAN, medic primar ATI.

Anevrismul aortic abdominal corespunde unei dilatări patologice a lumenului aortei cu tendință la expansiune și ruptură. Anevrismele aortice abdominale mai mici de 3 cm se tratează medicamentos prin menținerea optimă a tensiunii arteriale și modificarea stilului de viață. Atunci când dimensiunile sunt mai mari, rata de creștere este de peste 0,5 cm în 6 luni / peste 1 cm într-un an, se recomandă tratamentul chirurgical pentru a preveni riscul de ruptură, care reprezintă o urgență chirurgicală cu mortalitate crescută.

Tratamentul chirurgical poate varia de la caz la caz și aici vorbim despre:

Chirurgie clasică, deschisă

Operația deschisă necesită înlocuirea zonei anevrismale cu o proteză. Medicul chirurg accesează porțiunea afectată a aortei abdominale printr-o incizie în abdomen. Majoritatea pacienților stau în spital între 4 și 10 zile, iar perioada de recuperare poate fi de până la 3 luni.

Chirurgie endovasculară

Repararea anevrismului aortic abdominal prin chirurgie endovasculară (EVAR) reprezintă o opțiune de tratament mai puțin invazivă. Se fac două mici incizii în zona inghinală, prin care medicul chirurg introduce la nivelul zonei dilatate o endoproteză. Majoritatea pacienților au nevoie de o perioadă de spitalizare de 1-3 zile. Perioada de recuperare este mai scurtă decât în cazul unei intervenții chirurgicale deschise.

Trebuie menționat că, începând din luna mai a acestui an și până în prezent, la Spitalul Sf. Constantin din Brașov au fost operate peste 120 cazuri cardiovasculare complexe cu mortalitate zero.

 

Despre Spitalul Sf. Constantin

Spitalul Sf. Constantin, spital multidisciplinar, inaugurat în 10 martie 2011, s-a extins în luna iulie 2019 într-o nouă locație din Brașov: Calea București nr. 318. Spitalul cuprinde secții cu saloane pentru spitalizare continuă și de zi, acoperind 13 specialități chirurgicale și 3 specialități medicale, în cele două ambulatorii de specialitate fiind oferite servicii medicale pentru 29 de specialități. În prezent, spitalul are o capacitate de 150 paturi, este dotat cu aparatură de ultimă generație și cu 6 săli de operație la standarde internaționale, o secție de anestezie și terapie intensivă cu 18 paturi ATI (din care unul pediatric), Laborator de analize medicale acreditat RENAR, Laborator Radiologie-Imagistică medicală, Laborator angiografie/ cateterism cardiac, Compartiment endoscopie digestivă, Compartiment litotriție, Unitate de Transfuzie Sanguină, Farmacie cu circuit închis și farmacie cu circuit deschis.

În cei peste 9 ani de activitate, la Spitalul Sf. Constantin au fost internați peste 73.000 de pacienți, au fost efectuate mai mult de 350.000 de servicii în regim ambulatoriu și peste 18.000 de intervenții chirurgicale. Spitalul privat a reușit să se poziționeze în topul medicinei românești prin intervențiile chirurgicale complexe efectuate (multe din ele în premieră județeană sau chiar națională), prin echipa medicală multidisciplinară și prin recunoașterea la nivel internațional a standardelor de igienă spitalicească implementate: „Cel mai curat spital din Europa”, distincție acordată în 2013 de OMS și reconfirmată prin audit în 2018.