Hemofilia este o tulburare de sângerare moștenită, rară, în care sângele nu se coagulează corespunzător. Sângele conține multe proteine numite factori de coagulare care pot ajuta la oprirea sângerării. Persoanele cu hemofilie au niveluri scăzute ale proteinelor de coagulare a sângelui, fie ale factorului VIII, fie ale factorului IX .

Hemofilia A este cauzată de niveluri scăzute de factor VIII, iar hemofilia B este cauzată de niveluri scăzute de factor IX. Hemofilia poate duce la sângerări excesive după o rănire sau traumă, precum și la sângerări care pot apărea fără un motiv aparent.

Progresele medicale acutale au ajutat persoanele cu hemofilie să trăiască mai mult, dar alte probleme de sănătate  se pot dezvolta odată cu vârsta, cum ar fi hipertensiunea arterială și obezitatea. Aceste afecțiuni pot avea consecințe grave asupra sănătății generale și bunăstării unei persoane și pot fi dificil de tratat la o persoană cu o tulburare de sângerare.

Cercetătorii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) și U.S. HTC Network au analizat informații din Community Counts despre bărbații cu vârsta de 45 de ani și mai mult care au primit îngrijiri pentru hemofilie la HTC din decembrie 2013 până în martie 2021.

Studiul a avut ca scop examinarea diferitele condiții care afectează sănătatea bărbaților cu hemofilie.

Deoarece studiul a examinat condițiile de sănătate legate de vârstă, cercetătorii au împărțit bărbații cu hemofilie în două grupuri – de vârstă mijlocie (de la 45 până la 64 de ani) și mai în vârstă (de la 65 de ani sau mai mult).

Studiul a inclus 2.237 de bărbați cu vârsta de 45 de ani și peste cu hemofilie A și B. Aproximativ 3 din 4 bărbați au avut hemofilie A. Aproximativ 1 din 4 au avut hemofilie B. Dintre bărbații cu hemofilie A, aproximativ 40% au avut hemofilie severă, 20% au avut hemofilie moderată și 40% au avut hemofilie ușoară.

Dintre bărbații cu hemofilie B, aproximativ 30% au avut hemofilie severă, 40% au avut hemofilie moderată și 30% au avut hemofilie ușoară. Aproximativ 71% dintre bărbații din acest studiu aveau între 45 și 64 de ani, iar 29% aveau vârsta de 65 de ani și mai mult.
Bărbații din grupa de vârstă mai tânără au avut mai multe șanse de a avea hemofilie severă decât bărbații din grupa de vârstă mai înaintată.
Aproape 3 din 4 bărbați cu hemofilie au avut antecedente de infecție cu virusul hepatitei C (VHC) și aproximativ 1 din 4 au avut antecedente de infecție cu virusul imunodeficienței umane (HIV).

Bărbații cu antecedente de infecție cu HIV sau VHC au avut o prevalență mai mare a bolilor cronice de rinichi, cancer hepatic, anxietate și depresie decât cei fără infecții.

Cercetătorii au făcut o comparație cu populația generală masculină din SUA

În ambele grupe de vârstă bărbații cu hemofilie au avut prevalență mai scăzută a bolii coronariene, accident vascular cerebral, atac de cord și leucemie și prevalență mai mare a anxietății, depresiei și obezității. Bărbații cu hemofilie din grupul mai în vârstă au avut o prevalență mai mică a tuturor cancerelor și o prevalență mai mare a obezității în comparație cu bărbații de aceeași vârstă din populația generală masculină din SUA.

Bărbații cu hemofilie din grupul mai tânăr au avut o prevalență mai mică a leucemiei și o prevalență mai mare a bolii cronice de rinichi în comparație cu bărbații de aceeași vârstă din populația generală masculină din SUA.

De asemenea, comparativ cu bărbații cu hemofilie ușoară sau moderată, bărbații cu hemofilie severă au avut prevalență mai mare a diabetului, cancerului hepatic, anxietății, depresiei și obezității și prevalență mai scăzută a bolilor de inimă. Prevalența hipertensiunii arteriale a crescut odată cu severitatea hemofiliei.

Studiul a constatat că bărbații cu hemofilie aveau rate mai mici de boli de inimă în comparație cu populația generală de bărbați din SUA. În plus, prevalența bolilor de inimă a fost mai mică în rândul bărbaților cu hemofilie severă, comparativ cu cei cu hemofilie ușoară. Aceste descoperiri sugerează că hemofilia poate proteja împotriva bolilor de inimă sau poate face mai puțin probabil să se dezvolte. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege relația dintre bolile de inimă și hemofilie.

Deși bărbații cu hemofilie au avut o prevalență mai mică a hipertensiunii arteriale decât populația generală din SUA, prevalența hipertensiunii arteriale a crescut odată cu severitatea hemofiliei. Motivele pentru aceasta nu sunt cunoscute.

Deoarece persoanele care trăiesc cu hemofilie trăiesc acum traiesc mai mult, este important să înțelegem de ce se confruntă cu rate mai mari ale anumitor probleme de sănătate, cum ar fi depresia, anxietatea și obezitatea.

Aceste descoperiri evidențiază stresul mental asociat cu această afecțiune cronică și susțin eforturile continue de prevenire a obezității în sănătatea publică în comunitatea hemofiliei.

Rezultatele studiului au fost publicate pe 26 ianuarie 2023 în  Wiley Online Library.

Material preluat și tradus de pe: https://www.cdc.gov/ncbddd/hemophilia/features/study-finds-men-with-hemo.html