Cercetătorii au descoperit că femeile sunt protejate împotriva unui tip de moarte celulară, care apare în rinichii lezați.
„În fiecare an, boala cronică de rinichi afectează peste 850 de milioane de oameni din întreaga lume, așadar este important să înțelegem de ce rinichii femeilor sunt mai protejați de aceste leziuni acute și cronice”, a spus autorul studiului, dr. Tomokazu Souma, profesor asistent la departamentul de medicină la Duke University School of Medicine, din Durham, Carolina de Nord.
„Studiul nostru reprezintă un pas către identificarea cauzelor și sugerează că această rezistență feminină ar putea fi valorificată terapeutic pentru a îmbunătăți regenerarea rinichilor pentru ambele sexe”, a completat dr. Souma.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat un tip de moarte celulară, numit ferroptoză, care este dependentă de fier și de stresul oxidativ și care a fost identificată ca un jucător cheie în bolile de rinichi.
Cercetătorii au folosit un tip special de analiză ARN pe șoareci. Ei au descoperit sexul feminin a prezentat o protecție surprinzătoare împotriva ferroptozei printr-o cale specială, numită factorul nuclear eritroid 2 – factor 2 (NRF2).
Acest NRF2 este foarte activ la femei. La bărbați, testosteronul reduce activitatea NRF2, care promovează ferroptoza și afectează rezistența celulară la nivelul leziunilor renale.
Echipa a realizat experimente suplimentare, constatând că activarea chimică a NRF2 a protejat celulele renale masculine de ferroptoză. NRF2 ar putea fi o potențială țintă de tratament pentru a promova regenerarea renală în urma leziunilor renale acute.
”Prin identificarea mecanismului – prin care mediul hormonal feminin protejează și mediul hormonal masculin agravează leziunile renale acute și cronice – credem că există un potențial important de a crește rezistența rinichilor”, a spus Souma.
Descoperirile au fost publicate online, pe 8 noiembrie, în revista Cell Reports.
Sursă: www.usnews.com