Un nou studiu al cercetătorilor ortopezi de la Universitatea din Toledo a descoperit că procedurile de fuziune lombară a coloanei vertebrale este mult mai probabil să eșueze la persoanele cu diabet.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul JBMR Plus și au fost prezentate recent la întâlnirea anuală a Societății de Cercetare a Coloanei Lombare din Chicago.

„Știm de mult timp că pacienții cu diabet zaharat prezintă un risc ridicat de infecție în urma oricărei intervenții chirurgicale, inclusiv prin fuziunea coloanei vertebrale”, a spus dr. Hossein Elgafy, profesor de ortopedie la Colegiul de Medicină și Științe ale Vieții și șef al catedrei de chirurgie a coloanei vertebrale la UTMC.

Într-o procedură de fuziune a coloanei vertebrale, chirurgii folosesc o combinație de șuruburi, tije și grefe osoase pentru a uni două sau mai multe vertebre. Pe măsură ce zona se vindecă, oasele ar trebui să fuzioneze solid, limitând mișcarea și ameliorând durerea.

Uneori, totuși, oasele nu se vindecă simultan. Chirurgii numesc asta o complicație neunificată și adesea duce la mai multă durere și la necesitatea unei intervenții chirurgicale corective suplimentare.

Deși reprezintă un risc pentru toată lumea, persoanele cu diabet sunt deosebit de susceptibile.

Într-un studiu pe 500 de pacienți care au suferit o intervenție chirurgicală de fuziune lombară a coloanei vertebrale la Centrul Medical al Universității din Toledo între 2009 și 2017, cercetătorii au descoperit că persoanele cu diabet zaharat aveau șanse de aproape trei ori mai mari, față de cele fără diabet, de a prezenta complicații non-unioniste.

Pacienții diabetici aveau, de asemenea, de două ori mai multe șanse de a experimenta degenerare suplimentară în segmentele adiacente ale coloanei vertebrale după o procedură de fuziune a coloanei vertebrale – o altă complicație care necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală de revizuire extinsă.

Diabetul este o boală metabolică, dar este și o boală osoasă”, a spus dr. Beata Lecka-Czernik, cercetător în diabet și profesor la Departamentul de Chirurgie Ortopedică și autorul corespondent al studiului. „Are un rol foarte important în sănătatea oaselor și asta e ceea ce vedem aici”.

Pe lângă revizuirea datelor despre pacienți, cercetătorii au analizat, de asemenea, țesuturile colectate atât de la pacienții diabetici, cât și de la pacienții nediabetici, care au suferit intervenții chirurgicale de revizuire. Acele mostre, care conțineau un amestec de țesut conjunctiv și os în curs de dezvoltare, au oferit o perspectivă unică asupra modului în care procesul de vindecare în cele două grupuri a diferit după operația de fuziune a coloanei vertebrale.

Probele osoase de la pacienții cu diabet zaharat au avut o structură mult mai puțin dezvoltată, ceea ce înseamnă că, chiar dacă se produce o nouă formare osoasă, calitatea acestui nou os va fi mult mai slabă”, a spus Lecka-Czernik. „Acest lucru arată că există, de asemenea, un factor de risc suplimentar pentru complicațiile de fuziune spinală, ceea ce este valoros pentru chirurgii ortopezi să-l cunoască atunci când tratează pacienții cu diabet”.

Fuziunea coloanei vertebrale este, în general, un tratament de ultimă soluție, după ce terapia fizică și strategiile de gestionare a durerii nu au reușit să aducă alinare. Chiar și așa, este o intervenție chirurgicală comună cu sute de mii de proceduri efectuate în fiecare an în Statele Unite.

Diabetul este un factor de risc independent pentru degenerarea discului inferior al spatelui – unul dintre cele mai comune motive pentru operația de fuziune a coloanei vertebrale. Odată cu creșterea ratei diabetului zaharat în Statele Unite, numărul procedurilor de fuziune a coloanei vertebrale este probabil să continue să crească, de asemenea.

Acest lucru face cu atât mai importantă identificarea și depășirea provocărilor unice pentru această populație de pacienți, a spus Elgafy.

Am petrecut 20 de ani îmbunătățindu-ne tehnicile, hardware-ul și tehnologia noastră”, a spus el. „Acum, noul val în chirurgia coloanei vertebrale este sănătatea oaselor. Cum îmbunătățim sănătatea oaselor înainte de a duce oamenii la operație? Este o întrebare importantă, deoarece căutăm să îmbunătățim rezultatele chirurgicale și să evităm pacienții să aibă o a doua sau a treia intervenție chirurgicală. Acest studiu este primul pas important.”

Chirurgii au la dispoziție unele instrumente pentru a reduce riscul de eșec la pacienții diabetici, cum ar fi asigurarea controlului A1C și a glicemiei înainte și după procedură și explorarea structurilor biologice și a altor agenți terapeutici pentru a susține formarea noului os la locul chirurgical.

 

Sursa: Medicalxpress.com

Sursa foto: University of Toledo