Laboratorul Digital Affective Technologies in Therapy and Assessment din cadrul International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai desfășoară un studiu de cercetare experimental care își propune să testeze un joc mobil terapeutic (REThink) cu scopul de a preveni apariția tulburărilor emoționale în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 8-16 ani cu o boală fizică cronică.

Jocul este creat astfel încât să îmbunătățească abilitățile emoționale, ceea ce este foarte important mai ales pentru copiii și adolescenții cu boli cronice.. Menționez ca proiectul este unul online și gratuit asa ca părinții si copiii acestora nu trebuie sa se deplaseze pentru a putea participa. Este vorba doar de utilizarea unui joc pe telefon. Jocul nu implică riscuri.

Eficiența acestui joc video terapeutic (REThink) pe care îl folosim a fost testată într-un studiu clinic controlat în urma căruia s-au observat îmbunătățirea stărilor depresive ale tinerilor, abilităților de reglare emoțională și a celor cognitive. Detalii despre joc găsiți aici.

Jocul are 7 nivele care se parcurg ușor și nu implică mult timp.

Primul nivel învață participantul că există trei tipuri de valențe ale emoțiilor: pozitive, negative și neutre, și că fiecare emoție poate fi: funcțională sau disfuncțională, acestea fiind atribute după care ne dăm seama dacă emoțiile sunt folositoare sau nu pentru noi.

Cel de-al doilea nivel are ca scop relaxarea și conștientizarea lucrurilor din mediul înconjurător.

Cel de-al treilea nivel învață participantul care sunt gândurile funcționale, cum le poate atrage și cum poate combate cele negative.

Mai apoi, al patrulea nivel presupune înlocuirea gândurilor negative/iraționale cu cele pozitive/raționale.

Nivelul 5 presupune învățarea unor aptitudini de rezolvare a problemelor,

Nivelul 6 și nivelul 7 presupune crearea emoțiilor pozitive și îmbunătățirea aptitudinilor referitoare la fericire.

Autorii studiului au nevoie de ajutor pentru a identifica copii care sunt eligibili să participe în acest studiu. Avem nevoie de copiii cu o boală fizică cronică și cu vârsta cuprinsă între 8-16 ani. Prima oară este nevoie să completeze părinții un formular unde apare consimțământul informat și întrebări despre sănătatea lor emoțională și a copiilor. Ulterior primesc pe adresa de mail sau pe telefon un mesaj cu formularul de înrolare pt copilași. După ce copilașii îl completează, aceștia primesc jocul și instrucțiunile.

Acesta este link-ul care trebuie completat de către părinți: https://msu.co1.qualtrics.com/jfe/form/SV_6tyS4dyM5YE6rzw

Important este ca micii pacienți să nu aibă un diagnostic de retard mintal, autism sau boli mintale care pot face parcurgerea jocului mai dificilă.

Pentru a contacta autorii studiului, puteți lua legătura cu Marina Dascăl, de la Laboratorul Digital Affective Technologies in Therapy and Assessment, la adresa de email marina.dascal@publichealth.ro sau numărul de telefon 0753.990.297.