Larvele de Anchilostoma ar putea fi răspunsul pentru combaterea bolilor metabolice. Un studiu australian demonstrează că infecția este atât sigură, cât și de succes.
Publicat în Nature Communications, studiul clinic dublu-orb a urmărit 40 de persoane cu semne precoce de boli cardiovasculare sau diabet de tip 2, cărora le-au fost inoculați 20 sau 40 de larve, fie un placebo.
După doi ani de observare, mulți pacienți infectați au văzut îmbunătățiri semnificative ale sănătății lor metabolice, rezistență la insulină îmbunătățită și ameliorări ale stării lor generale. Larvele microscopice de necator americanus s-au dovedit atât de benefice, încât toți participanții, cu excepția unuia singur, au decis să-și păstreze viermii după doi ani, în loc să ia medicamente de deparazitare.
Echipa de cercetare de la Institutul Australian de Sănătate și Medicină Tropicală de la Universitatea James Cook vrea acum să lanseze un studiu internațional la scară mai mare. Cercetătorul principal, dr. Doris Pierce, a declarat pentru NewsGP, că studiul a avut niște rezultate „foarte incitante”, deschizând ușa unei investigații ulterioare.
„Rezultatele studiului nostru sunt cu siguranță încurajatoare și confirmă descoperirile anterioare din studiile observaționale și experimentale pe șoareci, pe oameni, că infecția cu helminți sau un produs derivat din viermi, ar putea fi o intervenție preventivă benefică la oamenii cu risc de diabet de tip 2,’ a spus dr. Doris Pierce.
Cercetarea a apărut în urma dovezilor privind prevalența redusă a rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2 în țările cu infecții endemice cu viermi paraziți.
Studiile anterioare au sugerat ca viermii eliberează proteine în gazda lor pentru a controla sistemul imunitar si a le proteja supravietuirea.
„Populațiile infectate cu viermi se bucură în general de o sănătate metabolică mai bună, iar îndepărtarea viermilor după deparazitarea în masă a dus, în general, la o stare metabolică înrăutățită”, a spus dr. Pierce.
Studiile experimentale pe modele animale cu obezitate și diabet au raportat în mod constant un control glicemic îmbunătățit și o reducere a masei corporale la animalele infectate, dar lipseau dovezile cauzale la oameni.
Studiul a constatat că cei infectați cu 20 de viermi anchilostomatici au experimentat o scădere medie a nivelului modelului homeostatic de evaluare a rezistenței la insulină (HOMA-IR) de la un nivel înainte de încercare de 3,0 unități la doar 1,8 unități. De asemenea masa corporală a fost redusă după doi ani.
Schimbările de dispoziție au reprezentat un beneficiu suplimentar pentru cercetători, care au observat schimbări „remarcabile” la pacienți, în ciuda testării în primul val al pandemiei de COVID-19.
„Deși în prezent nu avem o explicație pentru această observație, nu este nemaivăzut ca paraziții să afecteze comportamentul gazdei lor. Serotonina, un alt neurotransmițător critic în sistemul nervos central și asociat cu multe afecțiuni psihiatrice, este produsă predominant în intestin, care este, de asemenea, reședința viermilor, stabilind cel puțin o potențială conexiune între viermi și starea de spirit,”a spus dr. Pierce.
Nu este prima dată când o infecție cu anchilostoma este studiată pentru beneficiile ei pentru sănătate. Studiile anterioare, atât la nivel local, cât și internațional, au determinat succesul larvelor, în diferite grade, în ajutorarea celor cu boala celiacă, boala inflamatorie intestinală și astm.
Pentru cercetătorii australieni, succesul acestui nou studiu avansează posibilitatea de a concepe tratamente pe bază de proteine, care imită efectele viermelui.
„Deși constatările noastre sunt favorabile, dimensiunile eșantionului nostru au fost mici și au implicat în mare parte femei caucaziene, ceea ce ne limitează capacitatea de a face concluzii ferme și de a generaliza constatările noastre. Sperăm să ne confirmăm rezultatele într-un studiu viitor care să implice un număr mai mare de participanți din medii diverse. Rămân multe întrebări, înainte ca tratamentul să devină curent,” a concluzionat Dr. Pierce.
Sursa: Racgp.org.au