Supraviețuirea poate să fie foarte lungă, în cazul Leucemiei Limfocitare Cronice (LLC), cu intervenții medicale constante și cu dispensarizare corectă, potrivit Dr. Adrian Wiener, Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Asigurarea a fost dată, în cadrul dezbaterii profesionale ”Management Modern în Hematologie: Leucemia limfocitară cronică în România”, organizată online pe 30 martie 2021. Dezvoltat, începând de anul acesta, de platforma Hematologie.roOameni și Companii, cu susținerea Abbvie, programul este unul de comunicare profesională și este dedicat îmbunătățirii managementului leucemiei limfocitare cronice în România.

Soluțiile optime, în urma discuției cu pacienții și medicii curanți

”Cred că soluțiile trebuie să vină tot din zona consultării frecvente cu pacienții, cu asociațiile de pacienți, cu medicii curanți, cu cei care identifică obstacolele și prelungirile inacceptabile de timp în obținerea conduitei optime”, a mai arătat Dr. Adrian Wiener. Acesta a salutat decizia Casei de Asigurări de Sănătate, care a considerat oportun să particularizeze foaia de parcurs pentru bolile cronice și să nu aștepte, de exemplu, o stadializare a unui cancer, după o coxartroză.

Personalizarea pacientului cu boli oncologice, salutară

”În cazul unora dintre afecțiuni, supraviețuirea depinde de momentul în care sunt efectuate anumite investigații care, la rândul lor, ne spun care este conduita terapeutică. Eu cred că personalizarea pacientului cu boli oncologice, pe lângă acest prim pas, trebuie făcută în mai multe puncte cheie ale sistemului de sănătate public. Ne bucurăm, de asemenea, că Planul de Cancer al Uniunii Europene a fost publicat și, sigur, foarte multe dintre acele lucruri sunt baze de plecare pentru decidenții politici și pentru guvernanți și vor fi implementate în următorii ani”, a mai spus Dr .Wiener.

Dezbateri profesionale lunare, despre LLC

Seria dezbaterilor profesionale dedicate leucemiei limfocitare cronice a debutat cu întâlnirea din 30 martie 2021 și va continua cu întâlniri lunare, până în iunie 2021. În cadrul întâlnirilor sunt discutate diverse teme, cum ar fi: soluţiile menite să îmbunătăţească povara şi managementul bolii pentru pacienţii cu LLC; rolul și cât de importanți sunt medicii specialişti în depistarea precoce a LLC şi cum pot ei  facilita accesul pacienților la tratament; beneficiile terapiilor cu durată fixă, pentru pacienţii diagnosticaţi cu LLC.