Asociația Nevăzătorilor din România are bucuria de a anunța că, în colaborare cu Armonika Projects și cu Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, a obținut finanțare din partea MOL România, prin Fundația pentru Comunitate, pentru proiectul „Armonie dincolo de Vedere: Terapie incluzivă prin muzică”, ce urmează să se desfășoare pe parcursul a șase luni, în perioada 01.02.2025 – 31.07.2025.

Scopul acestei inițiative inedite este de a sprijini dezvoltarea emoțională, cognitivă și comportamentală a 20 de copii cu deficiențe de vedere și învățare de la Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta” din București, prin intermediul unor sesiuni terapeutice de grup bazate pe utilizarea instrumentelor de percuție și a tehnicii vocale, dar și a unor sesiuni terapeutice individuale de muzică.

Astfel, activitățile prevăzute să se deruleze în cadrul proiectului vor căuta să stimuleze capacitatea copiilor de a-și exprima emoțiile, să reducă nivelul de anxietate și agresivitate și să îmbunătățească dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare. De asemenea, se urmărește ca, prin participarea la sesiunile de terapie colectivă și individuală, copiii să dobândească o mai bună înțelegere a propriei identități și să dezvolte mecanisme de gestionare a stresului, toate acestea într-un mediu de suport și incluziune.

Copiii vor benificia de zece sesiuni de terapie colectivă prin utilizarea instrumentelor de percuție, zece sesiuni de terapie colectivă prin tehnici vocale, dar și la sesiuni de terapie individuală (după caz). Obiectivul principal este de a le dezvolta abilitățile de comunicare, creativitate și colaborare, oferindu-le o experiență terapeutică unică.

Merită totodată evidențiat faptul că un element de noutate pe care acest demers îl constituie componenta de cercetare. Monitorizarea parcursului beneficiarilor, de la momentul inițial până la finalul proiectului, precum și analiza rezultatelor obținute, în raport cu obiectivele asumate vor fi sintetizate într-un studiu care va evalua eficiența intervențiilor realizate, oferind recomandări pentru integrarea și îmbunătățirea metodelor de terapie prin muzică ce ar putea fi utilizate în școlile speciale.

Din timpuri străvechi, oamenii au fost atrași de înțelegerea tainei muzicii: a frumuseții, a nobleței, dar mai ales a puterii tămăduitoare a acesteia căci, până nu de mult, muzica și sunetul au fost considerate una dintre cele mai importante forme de medicină spirituală. Să nu uităm că muzica este pentru copii o poartă spre universul fanteziei, un amalgam de bucurie și emoție. Ea dă aripi imaginației, inspiră gândul și te poartă într-o călătorie a descoperirii. Muzica este liantul ce leagă și întărește prietenii, dincolo de bariere, dincolo de prejudecăți”, a declarat Oana Mădălina Marin, muzico-terapeut.

Armonia muzicii ne atinge inimile și sufeltele noastre într-un mod delicat oferindu-ne liniște și pace. De aceea, ne dorim ca, folosind această cale de comunicare sensibilă cu potențial prea puțin exploatat la noi, să creăm un spațiu și un moment în care fiecare copil să simtă frumusețea și armonia muzicii și a liniștirii sufletești pe care o aduce”, a declarat muzico-terapeutul Gabriel Victor Bâclea.

Evoluția și rezultatele proiectului vor fi reflectate pe site-ul organizației noastre, www.anvr.ro, pe pagina de facebook Asociația Nevăzătorilor din România și pe pagina de facebook a singurei reviste tipărite în alfabetul braille, „Litera noastră”.

Sursa: Asociația Nevăzătorilor din România