Fundaţia Baylor Marea Neagră a semnat în această primăvară un protocol de colaborare cu Universitatea Maritimă din Constanţa. În baza documentului, cele două organizaţii au stabilit ca echipa Baylor să ofere servicii de consiliere pre şi post testare şi de testare pentru HIV şi hepatitele B şi C studenţilor la facultăţile din cadrul UMC.

„Principala problemă legată de diagnosticarea şi controlul infecţiilor virale în ţara noastră este cea a accesului la testare  în rândul populaţiei generale. Profităm de contextul favorabil creat de campania europeană pentru a oferi adulţilor tineri posibilitatea de a se testa şi de a identifica, împreună cu consilierii Fundaţiei, riscurile la care s-au expus ca urmare a unor tratamente, intervenţii chirurgicale sau cosmetice, ori practici cu grad de risc precum împrumutarea obiectelor personale de îngrijire sau riscuri de natură sexuală. Această activitate de testare în comunitate le va permite studenţilor universităţii să cunoască serviciile oferite de Baylor și să le recomande, atunci când vine vorba despre diagnosticarea HIV și a hepatitelor virale precum și despre îngrijirea persoanelor care au aceste boli cronice. Activităţile curente au rezultate pe termen lung: tot mai multe persoane care interacţionează cu echipa de testare în teren îşi fac un obicei din a reveni periodic la testare, reușind să-şi autoevalueze riscurile” a declarat Mihaela Bogdan, director de proiecte.

Testaţi-vă, datele OMS nu arată bine! Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează, pentru regiunea europeană că:

  • Aproximativ 15 milioane de persoane trăiesc cu hepatita C. Deşi boala este una vindecabilă, doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate primesc tratament, 3,5%.
  • Aproximativ 13,3 milioane de persoane trăiesc cu hepatita B, iar 20-30% dintre persoanele infectate vor dezvolta ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular.
  • Aproximativ 1,2 milioane de persoane trăiesc cu HIV, un sfert dintre nu știu că au această infecţie şi aproape 50% dintre persoanele cu această infecţie sunt diagnosticate cu întârziere, fapt care scade semnificativ din şansele de succes ale terapiei antiretrovirale.