În cadrul Clinicii de Hematologie a Institutului Oncologic ,,Ion Chiricuța” Cluj-Napoca , funcționează Centrul de Expertiză în Porfirie Hepatică Acută Cluj-Napoca.

Porfiriile constituie un grup de boli genetice cauzate de anomalii ale căii de biosinteză a hemului. Pacienții cu Porfirie Hepatică Acută au un risc crescut de a dezvolta o afectiune malignă.

Simptomele sunt adesea similare cu cele ale altor boli din sfera afecțiunilor gastrointestinale, ginecologice și neurologice sau neuropsihiatrice. Simptomele severe pot duce la spitalizare și intervenții chirurgicale sau proceduri inutile. Diagnosticarea incorectă este frecventă, iar persoanele cu Porfirie Hepatică Acută pot aștepta ani pentru un diagnostic exact, confirmat.

Porfiria Hepatică Acută prin afectarea ficatului duce la creșterea enzimelor hepatice, fibroză progresivă, ciroză și eventual malignitate.

Dr. DIMA Delia Monica si Dr. TOMULEASA Ciprian, medici hematologi în cadrul Institutului Oncologic ,,Ion Chiricuța”, sunt implicați in diagnosticarea și tratarea pacienților suferinzi de Porfirie Hepatică Acută.

În perioada 16-18 Septembrie 2022 , în cadrul Congresului Internațional ,,Insights in Hematology” desfașurat în Cluj-Napoca, medicii români au avut ca invitați specialiști internaționali din cadrul celui mai mare centru dedicat studiului Porfiriilor din Germania – Chemnitz Medical Centre.

Pentru confirmarea suspiciunilor de Porfirie Hepatică Acută, adresați-vă medicilor din cadrul Clinicii de Hematologie a Institutului Oncologic ,,Ion Chiricuța” Cluj-Napoca în vederea efectuarii unei TESTĂRI GENETICE GRATUITE!

 

Sursa: Alianța Națională pentru Boli Rare România