În weekend-urile din perioada 24 septembrie – 20 noiembrie 2022, aproximativ 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Investigaţiile au ca scop depistarea bolilor oncologice şi includ: analize de sânge şi urină, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, teste PSA pentru prostată, dermatoscopii pentru depistarea afecţiunilor pielii, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutăţii, înălţimii şi a riscului de a face boli cardiovasculare.

Aceste teste vor fi realizate de către medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale, studenţi la facultăţi de medicină şi elevi la şcoli postliceale sanitare.

Caravana de află la cea de-a noua ediţie şi anul acesta va ajunge în judeţele Argeş (comunele Brăduleţ, Corbeni şi Ştefan cel Mare), Dâmboviţa (Brăneşti), Prahova (Teşila), Giurgiu (Hotarele şi Izvoarele) şi Ilfov (Periş).

Calendarul ediţiei din 2022:

– 1 & 2 octombrie – comuna Brăduleţ, jud. Argeş

– 8 & 9 octombrie – comuna Corbeni, jud. Argeş

– 8, 15 & 16 octombrie – comuna Brăneşti, jud. Dâmboviţa

– 15, 22 & 23 octombrie – comuna Teşila, jud. Prahova

– 22, 29 & 30 octombrie – comuna Hotarele, jud. Giurgiu

– 29 octombrie, 5 & 6 noiembrie – comuna Izvoarele, jud. Giurgiu

– 5, 12 & 13 noiembrie – comuna Periş, jud. Ilfov

– 12, 19 & 20 noiembrie – comuna Ştefan cel Mare, jud. Argeş.

Elementul de noutate din acest an constă în efectuarea a câte două vizite în fiecare sat. În primul weekend se vor recolta probele de sânge şi urină, iar în al doilea, odată cu venirea rezultatelor, se vor alătura şi medicii pentru investigaţii mai amănunţite.

Pe lângă testările medicale gratuite, caravana aduce şi o importantă componentă educaţională pacienţilor din mediul rural. Aceştia vor fi în dialog constant cu medicii şi voluntarii despre importanţa prevenţiei şi investigaţiilor medicale, vor avea acces la pliante şi broşuri informative şi vor putea vizualiza video-uri educative în sălile de aşteptare. De asemenea, pacienţii cu suspiciuni de cancer vor fi redirecţionaţi pentru investigaţii suplimentare gratuite şi sprijiniţi pe tot parcursul acestui proces.
Pe parcursul celor opt ediţii precedente, caravana a testat peste 8.500 de persoane din localităţi rurale din 35 de judeţe, cu implicarea a peste 500 de medici, asistente şi studenţi voluntari.

Proiectul rămâne relevant în contextul în care speranţa de viaţă în România este în continuare printre cele mai scăzute din Europa, iar mortalitatea din cauze tratabile (printre care: cancerul de prostată şi de plămâni) este de două ori mai mare decât media europeană.