România are cea mai ridicată mortalitate prematură de prin cancer de sân și cancer cervical din Europa.

În pofida progreselor din domeniul medical legate de prevenție, diagnostic și tratament, peste 22 000 de femei își pierd viața din cauza cancerului anual în România, din care 1 din 4 prin cancer de sân și cancer de col uterin.

Cele două afecțiuni oncologice ce afectează femeile din România determină o povară apăsătoare, atât din perspectiva pacientelor și familiilor lor, cât și din perspectiva comunitară, societală și economică.

Deși statistica este una sumbră, conștientizarea, prevenția, depistarea precoce și accesul la tratamente adecvate, reprezintă căi de îmbunătățire a ratei de supraviețuire în cancerul de sân sau cel de col uterin.

Numeroase vieți ar putea fi salvate prin politici de sănătate ce prioritizează prevenția prin vaccinarea anti-HPV, accesul la screening pentru cancer de col și cancer de sân, diagnosticare precoce, precum acces la tratament adecvat al fiecarul caz diagnosticat și suportul psiho-social de care au nevoie aceste paciente.

Întrucât povara bolii cancerului de col uterin și a cancerului de sân este în creștere, este foarte important ca, la nivel de societate și individual chiar, să ne mobilizăm pentru a combate aceste tipuri de cancer ce răpesc din viitorul acestei țări.

TIFF se alătură cauzei și donează 10.000 EUR către Fundația Renașterea, care susține femeile din România în lupta împotriva cancerelor femeii și le promovează drepturile.” declară Tudor Giurgiu, Președintele Festivalului TIFF.

Mulțumim organizatorilor TIFF și tuturor partenerilor noștri care ne susțin programele pentru a oferi cât mai multor femei din România acces la educație pentru sănătate și screening. Din păcate, în România, prea multe femei sunt diagnosticate cu cancer în stadii avansate. Acest lucru este consecința lipsei de informare și a barierelor de ordin geografic și financiar. De aceea este nevoie să ne concentrăm pe prevenție – prin vaccinare anti HPV și screening. 

Extrem de importante sunt depistarea timpurie și accesul la tratamente inovatoare care salvează și prelungesc vieți. Deși mai avem de parcurs pași importanți pentru a ne alătura celorlalte state europene în ceea ce privește rata supraviețuirii din cancere feminine, un efort comun din partea autorităților, al societății civile și al industriei farma, poate contribui la modificarea statisticilor nefavorabile ale României, în context European, în ceea ce privește incidența și mortalitatea din cancerele feminine.” – Mihaela Geoană, Președinte fondator al Fundației Renaștereaschidere a Festivalului de Film International Transilvania TIFF, ediția XX, desfășurată în Piața Unirii din Cluj. De altfel, covorul roșu tradițional, de gală, a fost înlocuit cu un covor de culoare turcoaz – culoare simbol folosită pentru a face cunoscută lupta împotriva cancerelor feminine.

Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție. TIFF are loc anual în inima Transilvaniei, în Cluj-Napoca. Din 2021, datorită TIFF, Cluj-Napoca face parte din rețeaua UNESCO City of Film.

 

Cancerul de sân și de col uterin în România

Cancerul de sân este malignitatea cel mai frecvent diagnosticată în rândul femeilor din România2, iar 30

30% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân în stadiu incipient dezvoltă cancer metastatic4. Această boală are un impact negativ asupra tuturor aspectelor calității vieții pacienților, determinând inclusiv suferința psihologică, declin funcțiilor fizic și infertilitate.

Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) este diagnosticat mai frecvent la femei cu vârsta sub 50 de ani, și este un cancer agresiv, cu o tendință mare de metastazare și risc crescut de recidivă comparativ cu formele non-TNBC.

Cu o pondere de 15-20% din totalul cancerelor mamarecancerul de sân triplu negativ este responsabil pentru aproximativ 30% decesele cauzate de cancerul mamar.

La nivel național, cancerul de col uterin constituie o problemă majoră de sănătate publică, fiind al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat și a patra cauză de mortalitate prin cancer la sexul feminin.5 Incidența bolii în România este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.

Peste jumătate (53%) din cazurile de cancer de col uterin apar la femeile sub 55 ani, vârste la care ele sunt nu doar foarte active în viața profesională, ci și piloni importanți ai familiilor lor.

Cancerele determinate de HPV sunt printre puținele malignități ce beneficiază de o soluție eficace de prevenție primară. Vaccinarea previne infecția cu virusul HPV și afecțiunile asociate acestuia, HPV fiind direct responsabil de apariția a peste 90%  din cazurile de cancer de col uterin.