Ordonanța 25/2020 stipulează că persoanele cu tuberculoză au dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă pe toată perioada tratamentului, până la vindecare.

Până acum, pacienții cu tuberculoză erau obligați să se pensioneze, deoarece legea nu permitea concediu medical pe toată durata tratamentului. ”Pensionarea se făcea pe sume derizorii, având în vedere ca tuberculoza afectează în mare parte oameni tineri, fără stagii de cotizare. Au fost situații în care pacientul a fost pensionat pe caz de boală, la 27 de ani, cu o pensie de 8 – opt lei. Indemnizația pentru tuberculoză este 100% valoarea salariului încasat de pacient înainte de diagnostic”, explică Paula Rusu, fost pacient cu tuberculoză și unul dintre inițiatorii Legii Tuberculozei.

Ordonanța de urgență nr. 25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, motivează că ”se impune intervenția legislativă de urgență în sensul modificării și completării reglementărilor referitoare la acordarea certificatelor de concediu medical persoanelor care sunt diagnosticate cu tuberculoză, astfel încât acestea să aibă dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare”.

România are o incidenţă a tuberculozei de cinci ori mai mare decât media UE, iar tuberculoza multidrog rezistentă (MDR-TB) este o problemă majoră. Anual, sunt diagnosticate aproape 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog rezistentă al căror tratament este scump și recuperarea dificilă și de durată. Chiar dacă acest lucru nu este explicit în Ordonanța 25, efectele ei se aplică și persoanelor cu forme rezistente ale bolii. ”Pentru pacienții cu forme de tuberculoză rezistentă, al căror tratament durează între 18 și 24 de luni, uneori chiar mai mult, fosta lege însemna că ei se întorceau la serviciu în timpul tratamentului sau se pensionau. Tratamentul pentru tuberculoza rezistentă este foarte greu de suportat, efectele adverse fiind similare cu cele ale chimioterapiei din cancer. În acest moment, pacienții vor beneficia ce concediu pe toată perioada tratamentului, indiferent cât va dura tratamentul”,a  afirmat și Ștefan Răduț, vicepreședinte al Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).