O aplicaţie VR folosită în terapia copiilor cu autism, intitulată “Terapeutul Virtual“, pentru recunoaşterea facială a emoţiilor, a fost lansată la Iaşi de Asociaţia Surâsul Albastru şi Centric IT Solutions România, pentru a marca astfel Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

Aplicaţia este prima de acest gen din România şi este dedicată conştientizării nevoii de terapie pentru tulburarea din spectrul autist. Primii beneficiarii ai aplicaţiei de recunoaştere facială a emoţiilor, aplicaţie atât de necesară îmbunătăţirii evoluţiei copiilor cu autism, cât şi pentru uşurarea activităţii terapeuţilor, sunt copiii care suferă de astfel de tulburări.

Primul pas în a primi este să dăruieşti şi la aniversarea de 10 ani din 2020 am decis să implicăm şi colegii din Iaşi în campania noastră de Crăciun. Am făcut un “call for CSR projects” şi am primit de la aceştia 11 propuneri pe care să le susţinem. Aşa ne-am cunoscut cu cei de la Surâsul Albastru, pe care i-am şi finanţat la începutul lunii decembrie. Am aflat atunci că ei sunt una din asociaţiile ieşene, care în ultimii 7 ani a oferit peste 36.000 de ore de terapie pentru peste 300 de copii cu vârste între 2 şi 12 ani diagnosticaţi cu tulburări ale spectrului autist. De la ei, am mai aflat că 1 din 54 de copiii sunt diagnosticaţi cu tulburare din spectrul autist, iar studiile din Asia şi America de Nord au identificat o prevalenţă a tulburării de spectru autist între 1% şi 2% din populaţie. Cu toate acestea, dacă sunt diagnosticaţi corect şi la timp 13% din copii nu se mai încadrează în criteriile specifice unei tulburări de spectru autist după un timp sau după o perioadă de terapie. Asta ne-a motivat ca la începutul primăverii să creştem această colaborare şi să alăturăm eforturilor celor de la Surâsul Albastru “know how-ul” nostru tehnic. Am decis atunci să finalizăm cu ajutorul lor şi a terapeuţilor lor un proiect de cercetare început alături de Facultatea de Psihologie. Mai precis, le-am donat posibilitatea de utilizare a unei aplicaţii dezvoltate în cadrul departamentului nostru de XR – “Terapeutul Virtual” – pentru a-i ajuta în orele de terapie ale copiilor cu tulburări ale spectrului autist“, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, Bianca Scutaru, specialist marketing în cadrul Centric IT Solutions România.

Aceasta a precizat că aplicaţia înlocuieşte metoda tradiţională de învăţare folosind imagini şi gesturi ale terapeutului cu un avatar virtual.

“Copiii cu tulburări ale spectrului autist (TSA) se luptă adesea să recunoască emoţiile din expresiile faciale, făcând interacţiunile sociale mai dificile. În proiectul cu Facultatea de Psihologie, scopul nostru a fost acela de a crea o aplicaţie de realitate virtuală pentru îmbunătăţirea recunoaşterii emoţiilor (faţă şi postură) şi pentru a monitoriza progresul copiilor cu autism în timpul terapiei.

Utilizarea realităţii virtuale oferă copilului o experienţă captivantă. Deşi copilul primeşte instrucţiuni de la terapeut, aplicaţia înlocuieşte metoda tradiţională de învăţare folosind imagini şi gesturi ale terapeutului cu un avatar virtual. Însoţitorul copiilor diagnosticaţi cu autism. Parteneriatul cu Surâsul Albastru reprezintă, credem noi, un pas în plus în eforturile de recuperare a copiilor cu TSA şi o mână de ajutor întinsă terapeuţilor şi părinţilor, iar pe viitor, credem că tot mai multe asociaţii vor opta pentru soluţii inovatoare de terapie. Având una din cele mai mari echipe de XR din România, putem spune că luăm în serios investiţia în inovaţie şi credem cu tărie în acest domeniu şi în rolul său în evoluţia tehnologică. Proiectele dezvoltate de colegii noştri până acum au fost diverse, atât ca aplicabilitate cât şi ca domenii de activitate şi suntem deschişi la orice provocare ne-ar “arunca” companii comerciale sau non-comerciale de pe piaţa românească. Colaborând cu Facultatea de Psihologie şi cu Surâsul Albastru, ne dorim ca pe viitor să dezvoltăm funcţionalităţi noi în aplicaţie, astfel încât aria nevoilor acoperite şi complexitatea lor sa fie extinsă la cât mai mulţi copii”, a mai spus reprezentanta Centric IT Solutions România. AGERPRES