Un nou calculator disponibil online, poate prezice riscul unei persoane de a dezvolta boală cronică de rinichi pentru o perioadă de până la 8 ani, potrivit datelor publicate în Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Calculatorul a fost proiectat și testat de cercetătorii de la Spitalul Ottawa din Canada.

„Scopul nostru este de a îmbunătăți gradul de conștientizare a bolii cronice de rinichi și de a întări și personaliza îngrijirea pacienților. Calculatorul este un instrument simplu care poate fi folosit de oricine, nu necesită cunoștințe medicale sau analize de sânge”, declară cercetătorul Manish Sood, care este medic nefrolog de la Spitalul Ottawa  și profesor la Universitatea din Ottawa.

Pentru a dezvolta calculatorul, cercetătorii au realizat un studiu retrospectiv, în care au folosit date de la 22.200 de adulți din Ontario, Canada, care prezentau o valoare a eGFR de cel puțin 70 ml/min pe 1,73 m2. Participanții au completat un studiu cuprinzător privind sănătatea populației pentru perioada 2005- 2015.

Ecuațiile de predicțiem folosite în dezvoltarea calculatorului, au inclus: date demografice, comorbidități, factorii stilului de viață, dieta și starea de spirit.

Apoi, dezvoltarea și validarea calculatorului s-a realizat folosind datele a 15.500 de adulți din Regatul Unit înregistrați în Biobank; cercetătorii au testat modele cu și fără valoarea eGFR de bază.

Pe parcursul unei perioade medie de urmărire 4,2 ani, BCR stadiu I a apărut la 9% dintre participanții la studiu.

Varianta finală a calculatorului au inclus factorii stilului de viață: fumatul, alcoolul, activitatea fizică, și comorbiditățile: diabetul, hipertensiunea și cancerul. Cercetătorii au remarcat că auto-raporterea stilului de viață și comportamentelor de risc pentru starea de sănătate ar putea ajuta la prezicerea BCR.

Varianta nu a luat în considerare participanții cu și cei fără o valoare inițială a eGFR și, conform cercetătorilor, datele calculatorului au fost calibrate corect. În plus, din punct de vedere statistic, rata riscului la 5 ani a fost de 78,1% și 66% cu și, respectiv, fără o valoare inițială a eGFR.

„Folosind un studiu detaliat privind stilul de viață, am dezvoltat și validat o ecuație de risc care încorporează informații sociodemografice, despre stilul de viață, dietă și despre sănătate, care pot fi utilizate de către public pentru a prezice incidența BCR. Calculatorul Pop-T CKD poate fi utilizat atât cu cât și fără o valoare referențială a eGFR, iar riscul de dezvolta BCR poate fi determinat pentru o perioadă de până la 8 ani”, au declarat cercetătorii.

„Utilizarea instrumentelor de risc pentru public poate ajuta la identificarea timpurie și poate fi unită cu programe organizate de screening.”

 

Sursă: Healio.com