O echipă de cercetători chinezi a dezvoltat o platformă de inteligenţă artificială (IA) care poate ajuta la detectarea cancerului pancreatic în stadiu incipient pe baza imagisticii cu raze X de înaltă precizie, transmite agenţia Xinhua.

PANDA, o metodă „deep learning” dezvoltată de Alibaba’s Damo Academy, poate amplifica şi identifica unele caracteristici patologice subtile în imaginile CT simple, dificil de detectat cu ochiul liber.

Cancerul pancreatic este o tumoare profund malignă, însă are potenţialul de a fi vindecabil dacă este detectat foarte devreme.

Iniţial, instrumentul PANDA a fost antrenat prin utilizarea unui set de date de la un număr de 3.208 pacienţi dintr-un singur centru.

Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta în jurnalul ştiinţific Nature Medicine, instrumentul de inteligenţă artificială a atins o sensibilitate de 94,9% şi o specificitate de 100% în cazul unui grup intern de testare alcătuit din 291 de pacienţi de la Institutul pentru Boli Pancreatice din Shanghai.

Modelul a fost ulterior validat pe grupuri externe formate din persoane de la mai multe centre – în total, 5.337 de pacienţi din China şi din Republica Cehă – pe baza tomografiilor CT abdominale. Sensibilitatea şi specificitatea sa au fost de 93,3%, respectiv 98,8%, depăşind performanţele unui radiolog mediu, notează Xinhua.

Sensibilitatea se referă la capacitatea unui test de a desemna un individ cu boală ca fiind pozitiv, în timp ce specificitatea unui test reprezintă capacitatea sa de a desemna un individ care nu are o boală ca fiind negativ.

Modelul PANDA a fost utilizat în mediul clinic de peste 500.000 de ori, înregistrându-se doar un rezultat fals pozitiv la un număr de o mie de teste.

PANDA ar putea deveni un nou instrument pentru screening-ul pe scară largă al cancerului pancreatic, au spus cercetătorii. AGERPRES