Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate (SUA)au descoperit că un nou test de sânge poate fi utilizat pentru a evalua cu ușurință severitatea bolii la pacienții cu hipertensiune arterială pulmonară (HAP). Este o afecțiune rară, care pune viața în pericol, care provoacă hipertensiune arterială inexplicabilă în plămâni.

Noul test de sânge măsoară fragmentele de ADN care au intrat în fluxul sanguin când celulele au murit. Cercetătorii au descoperit că aceste fragmente, numite ADN fără celule, apar în sângele pacienților cu HAP și cresc odată cu severitatea bolii.

Dacă studiile viitoare confirmă concluziile, acest test de sânge, primul de acest fel pentru pacienții cu HAP, ar putea permite medicilor să intervină mai rapid pentru a preveni sau a întârzia progresia bolii și, eventual, a salva vieți. Această tehnică analitică relativ nouă este în creștere în potențialele sale utilizări medicale, care includ detectarea precoce a respingerii transplantului de inimă și plămâni, precum și detectarea precoce a cancerului.

Studiul a fost finanțat de Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge (NHLBI) și Centrul Clinic NIH. Descoperirile vor apărea online în jurnalul Circulation.

HAP este o formă rară de hipertensiune pulmonară care poate provoca dificultăți de respirație, dureri în piept și oboseală. Boala, a cărei cauză exactă este necunoscută, se estimează că afectează mai puțin de 50.000 de oameni din Statele Unite, potrivit Centrului de Informare pentru Boli Genetice și Rare al NIH. Se caracterizează prin îngustarea și blocarea progresivă a arterelor pulmonare mici ale plămânilor, încordarea pe partea dreaptă a inimii și, eventual, moartea prin insuficiență cardiacă. Afectarea plămânului în cazuri severe poate necesita transplant pulmonar.

Pacienții cu HAP au o rată ridicată a mortalității și afectează mai ales femeile. În ciuda progreselor în privița tratamentului, în prezent nu este curabilă.

Testele actuale utilizate pentru a monitoriza severitatea HAP se bazează pe scorurile de predicție a riscului stabilite pe baza simptomelor clinice și pe utilizarea unui cateter invaziv pentru a măsura presiunea în plămâni. Medicii folosesc uneori ecocardiografia sau imagistica cardiacă pentru a măsura presiunile din inimă, ca măsură indirectă a presiunii pulmonare, dar aceste teste sunt lipsite de fiabilitate și sensibilitate.

Cercetătorii au căutat în mod activ abordări noi, mai puțin invazive pentru a evalua severitatea HAP, progresia bolii și răspunsul la terapie de mai bine de un deceniu. Aceste analize ale ADN-ului fără celule reprezintă progrese către acest obiectiv”, a spus coautorul studiului, Dr. Michael. A. Solomon, Centrul Clinic NIH.

În studiul actual, echipa de cercetare a analizat ADN-ul fără celule din probe de sânge prelevate de la 209 pacienți adulți, predominant femei, diagnosticați cu HAP la două centre medicale mari din SUA. Cercetătorii au comparat rezultatele cu ADN-ul fără celule măsurat de la un grup de control de 48 de voluntari sănătoși fără HAP la Centrul Clinic NIH.

Ei au descoperit că ADN-ul fără celule a fost crescut la pacienții cu HAP și, de asemenea, au descoperit că aceste concentrații de ADN fără celule au crescut proporțional cu severitatea bolii. Pacienții cu cel mai mare nivel de ADN fără celule au avut un risc de 3,8 ori mai mare fie de deces, fie de transplant pulmonar, comparativ cu cei cu cel mai scăzut nivel de ADN fără celule, au spus cercetătorii.

Analize ulterioare ale probelor de ADN fără celule au arătat că mai multe tipuri de țesut – inclusiv inima, vasele de sânge, țesutul adipos și celulele inflamatorii care circulă în sânge – au fost afectate de HAP. Noul test de sânge va permite cercetătorilor să identifice mai bine țesuturile specifice implicate în procesul HAP. Aceste cunoștințe pot duce la noi intervenții medicamentoase pentru HAP, ale căror opțiuni de tratament actuale pot încetini, dar nu pot opri sau inversa progresia bolii.

 

Sursa: Medicalxpress.com