Un studiu intern realizat în cadrul unei clinici din Bucureşti a evidenţiat niveluri alarmant de scăzute ale vitaminei D în rândul pacienţilor, în urma analizei de laborator 25-OH-vitamina D. Studiul a fost desfăşurat în perioada 2022-2023, implicând un număr de 210 participanţi.

Rezultatele studiului realizat de Clinica Smart Nutrition au arătat că o proporţie semnificativă de pacienţi – 79% – prezentau un deficit de vitamina D. Din totalul acestora, circa 50% aveau o carenţă de vitamina D, în timp ce restul, până la 79% aveau niveluri insuficiente pentru menţinerea unei stări optime de sănătate, se arată într-un comunicat.

Studiul mai relevă o corelaţie între statusul ponderal şi nivelul de vitamina D din sânge. Dintre pacienţii cu greutate normală (indice de masă corporală IMC < 25 kg/m2), doar 25% aveau carenţă de vitamina D. În comparaţie, 45% dintre pacienţii supraponderali (IMC între 25 şi 29,9 kg/m2) prezentau carenţă de vitamina D, iar în cazul pacienţilor obezi (IMC > 30 kg/m2), peste 60% dintre aceştia aveau carenţă de vitamina D.

Astfel, la persoanele supraponderale şi cele obeze se întâlneşte  mai des deficitul de vitamina D, comparativ cu persoanele cu greutate normală.

„Persoanele supraponderale şi obeze asociază frecvent un nivel scăzut de vitamina D în sânge din cel puţin trei motive : sechestrarea acesteia în ţesutul adipos, aportul inadecvat şi sinteza redusă la nivelul pielii din lipsa expunerii la soare. Mulţi pacienţi cu obezitate evită acest lucru din cauza imaginii negative pe care o au despre corpul lor”, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în medicină, certificată SCOPE.

În ceea ce priveşte procentul pacienţilor cu un nivel optim de vitamina D, rezultatele au fost următoarele: 33% dintre pacienţii normoponderali au înregistrat un nivel optim de vitamina D, faţă de 21% dintre pacienţii supraponderali şi 15% dintre pacienţii care suferă de obezitate.

„Studiul realizat în clinica noastră subliniază importanţa conştientizării deficitului de vitamina D, considerat o problemă de sănătate publică având în vedere amploarea sa. În acelaşi timp, rezultatele pacienţilor noştri demonstrează că, deşi este un fenomen îngrijorător, deficitul de vitamina D poate fi corectat cu uşurinţă cu ajutorul recomandărilor individualizate din partea specialiştilor”, a declarat Andreea Vasile, directorul  clinicii care a realizat studiul.