În îngrijirea medicală a persoanelor cu HIV, pentru a evalua sistemul imunitar sunt luate în considerare diferite tipuri de celule sanguine, printre care celulele CD4+ sau celulele T helper și celulele CD8+ sau celulele T citotoxice.

Aceste tipuri de globule albe lucrează împreună pentru a elimina infecțiile și pentru a preveni și distruge celulele canceroase.

Un studiu observațional amplu publicat pe 16 martie în Journal of the National Cancer Institute constată că, printre pacienții adulți cu HIV, cei care au un raport CD4/CD8 mai mic au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt și a analizat date înregistrate timp de 20 de ani de la 83.893 de pacienți adulți cu HIV, dintre care 5.628 au fost diagnosticați cu cancer.

Cercetătorii au descoperit că, persoanele cu HIV ale căror raporturi CD4/CD8 erau scăzute, au avut un risc cu 24% mai mare de a fi diagnosticate cu cancer în următoarele șase luni.

Tipurile de cancer asociate cu un raport CD4/CD8 scăzut au inclus cancerul anal și cancerul pulmonar, care sunt principalele cauze de morbiditate și mortalitate prin cancer la adulții cu HIV.

“În comparație cu populația generală, persoanele cu HIV au un risc considerabil mai mare de a avea anumite tipuri de cancer. Rezultatele acestui studiu amplu ne oferă indicii pentru a înțelege modul în care sistemul imunitar poate contribui la creșterea acestui risc în cazul persoanelor cu HIV. Cu ajutorul unui test clinic pe care îl folosim deja, raportul CD4/CD8 poate ajuta la identificarea persoanelor cu un risc crescut, iar acestea ar putea beneficia de prevenire și screening suplimentar pentru cancer “, declară specialistul în boli infecțioase, dr. Jessica Castilho.

„Sunt necesare investigații suplimentare asupra a ceea ce poate determina această asociere destul de puternică și cum putem interveni. Riscul de două ori mai mare de apariție a cancerului anal poate deveni un biomarker important în direcționarea activității de screening pentru această categorie de pacienți”, a spus epidemiologul Staci Sudenga .

 

Articol preluat și tradus de pe MedicalXpress.com