Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA solicită autorităţilor implicare şi responsabilizare pentru prevenirea întreruperilor de tratament pentru pacienţii cu această boală.

Potrivit UNOPA, în 9 judeţe, s-au înregistrat punctual, în a doua parte a anului, perioade de la câteva zile până la trei săptămâni în care o parte dintre pacienţi nu au primit tratamentul de la spitalul unde erau arondaţi, din cauza lipsei unuia sau mai multor medicamente, cauzele principale ale acestor situaţii fiind bugetul insuficient alocat la începutul anului, “doar până în luna august”, întârzierea rectificărilor bugetare, procedurile de achiziţii birocratice şi pe durată foarte lungă, “distribuitori care nu au onorat comenzile”.

“Anul 2018 a fost un an cu mai multe probleme legate de accesul la tratament al pacienţilor, în comparaţie cu anii anteriori. S-au cumulat în a doua parte a anului mai mulţi factori care au generat întreruperi de tratament în unele judeţe, pornind de la întârzierile în bugetarea Programului Naţional, lipsa unui acord cadru naţional pentru achiziţia de medicamente, procedurile infernale de achiziţii şi chiar exportul paralel. Stresul pentru pacienţii aflaţi în situaţia de a întrerupe tratamentul sau a merge din 3 în 3 zile la spital pentru tratament a fost unul groaznic. Situaţia asta nu mai poate continua, cerem autorităţilor implicare şi responsabilizare pentru prevenirea întreruperilor de tratament pentru pacienţii cu HIV. E nevoie de buget suficient încă de la începutul anului, e nevoie de stocuri permanente de medicamente în fiecare spital, e nevoie de acţiuni preventive pentru că astfel de situaţii să nu se mai întâmple în anii următori”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA, citat într-un comunicat de presă.

Câteva sute de pacienţi au fost afectaţi de problemele legate de medicamente, unora li s-a schimbat schema de tratament, o parte dintre ei au fost salvaţi prin donaţii de la pacienţi din ţară şi străinătate, iar alţii au fost nevoiţi să întrerupă o perioadă administrarea tratamentului, precizează reprezentanţii UNOPA.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la 30 septembrie 2018 sunt în viaţă 15.503 persoane infectate HIV/SIDA. În anul 2018 au fost diagnosticate 489 cazuri noi de infecţie HIV în România. AGERPRES