UNOPA recomandă Ministerului Sănătății revizuirea Normelor Tehnice de realizare a Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control a Infecției HIV/SIDA  astfel încât acestea să corespundă necesităților actuale în acest domeniu.

Ordinul Ministrului Sănătății 964/31.03.2022 care conține Normele de realizare a Programelor Naționale de Sănătate Publică propune experților și ONG-urilor din domeniul infecției HIV concepte și o viziune depășite de acum 15 ani. Criteriile de includere în tratament prevăzute în Anexa 3 la acest ordin nu mai sunt utilizate în România de mulți ani, indicatorii asumați pare că sunt cei realizați în pandemie, foarte mici, nu cei care ar trebui să fie urmăriți într-o țară care vrea să aibă rezultate în combaterea infecției cu HIV. Deși lumea civilizată își propune ca țintă de tratament 95% din persoanele diagnosticate, România alege să rămână la 80%. De asemenea, în loc să se propună testarea tuturor gravidelor, așa cum ar fi normal, România își propune să testeze doar 60% dintre acestea.

”Deși obiectivul asumat vorbește despre testarea precoce a infecției HIV, nu se știe cum se va face asta, pentru că testele rapide HIV sunt reduse cu 30% față de ce ne propuneam în 2017, iar testele Elisa HIV sunt reduse cu 50% raportat tot la 2017, în condițiile în care nevoia de screening și de testare în populație este majoră, după doi ani de pandemie în care testarea HIV a fost redusă la jumătate. Probabil cineva a preluat rezultatele realizate în pandemie, în condițiile în care accesul la testare a fost foarte greu și a spus că aceste rezultate sunt indicatorii pe care ni-i asumăm în prevenirea HIV. Decât să ne asumăm ceea ce este normal pentru România și să nu realizăm, mai bine ne asumăm foarte puțin și putem spune că ne-am atins și depășit indicatorii.”

„Este important ca măcar ceea ce ne propunem să fie corespunzător necesităților actuale în ceea ce privește lupta cu HIV în România. Indicatorii asumați prin acest ordin arată că lăsăm lucrurile la voia întâmplării, că infecția cu HIV nu mai este o prioritate de sănătate publică, ceea ce ne va costa foarte mult. Dacă nu prevenim, dacă nu testăm la timp, vom avea costuri mari în sănătatea oamenilor și în tratamentul acestora. Noi așa credem, deși vedem că Ministerul scade costurile inclusiv pentru tratamentul fiecărui pacient. Sperăm că aceste estimări de costuri sunt făcute raportat la o medie a unor pacienți tratați corect și nu s-au făcut luând că baza anul 2021 când mulți pacienți nu au primit tratament de la spitale, dar statul îi consideră tratați corect. Rugăm Ministerul să invite experții în acest domeniu și să revizuiască aceste Norme la Programul HIV, astfel încât măcar în teorie să stăm bine. Apoi, împreună, cu toții, să luptăm să facem lucrurile așa cum ar trebui să fie făcute, pentru rezultate bune în termen de vieți omenești și o calitate a vieții crescută a celor care trăiesc cu HIV”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Date oficiale la dată de 31 decembrie 2021

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 31 decembrie 2021 erau în viață 17 271 persoane infectate HIV. În anul 2021 s-au diagnosticat un număr de 559 de cazuri de infecție cu HIV. În anul 2021 s-au efectuat 243 718 de teste HIV din care 99 181 la gravide.