Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, susține că intenția Ministerului Sănătății de a acorda dreptul furnizorilor privaţi de servicii medicale să încaseze bani de la pacienţi pentru diferenţa dintre costul real şi sumele decontate de Casa de Asigurări, este „o inițiativă șocantă”.

“Pacienții nu vor avea motive de bucurie, vor fi împovărați, ba mai mult, vor muri unii, pentru că nici acum nu avem acces la servicii medicale, dar atunci? Noi suntem un stat democratic și social și știu că sistemul de asigurări de sănătate e de tip social, cu contribuție în sistem de solidaritate socială. Nu înțeleg de ce un partid social-democrat, cu un guvern social-democrat, care a câștigat niște alegeri fără să aibă această mențiune în programul de guvernare, reușește să aplice o asemenea măsură ultraliberală”, a declarat la Digi24, Vasile Barbu.

El afirmă că reprezentanții pacienților nu au fost consultați atunci când a fost elaborat acest proiect de OUG, ci numai furnizorii. „Pacientul va ști cât are de plată când se duce să facă o singură analiză, dar când intră la medicul de familie și la medicul de familie și la medicii specialiști și când i se spune că are de făcut atâtea analize, el nu mai știe ce să mai aleagă – să aleagă unele analize care sunt mai ieftine și o să și le poată permite sau pe cele mai scumpe și care pot, într-adevăr, să facă medicul să pună diagnosticul? Am discutat și cu medicii, mulți dintre ei nici nu sunt de acord”, a spus Vasile Barbu la Digi24.

„Există alte soluții! România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Unde mai este asigurarea socială, când eu nu știu cât o să mă coste? De la simplă durere de cap s-ar putea să ajungă să mă coste 10-20 de salarii serviciile medicale. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”, a punctat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

 

Sorina Pintea: permitem furnizorilor privaţi să încaseze o diferenţă dintre ceea ce încasează de la Casa de Asigurări şi costul real al serviciului

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat pe 4 aprilie, la Arad, că un proiect de modificare a Legii Sănătăţii prevede acordarea dreptului furnizorilor privaţi de servicii medicale de a încasa “legal, nu în zona gri”, bani de la pacienţi pentru diferenţa dintre costul real şi sumele decontate de Casa de Asigurări, pentru că în unităţile de stat creşterile salariale sunt acoperite deja printr-un act adiţional.

Proiectul de modificare a legii se află publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, motiv pentru care ministrul a fost întrebat de specialişti din domeniu dacă se va introduce coplata serviciilor medicale. “De dimineaţă primesc tot felul de mesaje privitoare la această propunere de modificare a Legii 95, culmea, de la specialişti (…) Pe înţelesul tuturor: Spitalul Arad are un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru plata serviciilor medicale cu un tarif. Pe de altă parte, mai are un act adiţional pentru plata majorărilor salariale aprobate de la 1 martie 2018. Deci tariful real pe care îl decontăm spitalului public este tariful din contract plus acele majorări salariale, pentru că salariile tot în tarif intră. Pentru furnizorii privaţi nu am majorat tarifele de ani de zile, dar nici nu îi lăsam să încaseze valoarea reală, deşi noi ca stat recunoaştem că plătim în plus pentru unităţile publice. Atunci, prin această modificare a Legii Sănătăţii, permitem furnizorilor privaţi să încaseze o diferenţă dintre ceea ce încasează de la Casa de Asigurări şi costul real al serviciului”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a spus că “oricum pacienţii plăteau la privat, dar privatul era undeva în zona gri, inventa tot felul de taxe, servicii hoteliere de o mie de lei pe noapte, tocmai pentru a acoperi costul real”. “De aceea permitem furnizorului privat să încaseze de la pacient nu coplată, ci o diferenţă de valoare. Am rămas surprinsă de afirmaţia că Guvernul introduce coplata. Nici vorbă! Este o solicitare a privaţilor de doi-trei ani de zile, am avut nenumărate întâlniri, negocieri (…) Permitem furnizorului privat să încaseze legal, nu în zona gri, diferenţa dintre serviciul decontat de Casă şi valoarea reală”, a mai precizat ministrul.