Conceptul de ”siguranța pacientului” este unul dintre cele mai importante aspecte ale actului medical, potrivit președintelui Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Vasile Cepoi.

În cadrul celei de-a șasea întâlniri a Comunității Asociațiilor de Pacienți, organizată pe 19 septembrie, la Hotel Pullman, din Capitală, de Oameni și Companii, Cepoi a explicat că siguranța pacientului înseamnă că el este protejat de apariția unui prejudiciu, generat de intervenția sau nonintervenția, în privința problemelor lui de sănătate, aceasta fiind, de fapt, piatra de temelie pentru sistemul sanitar.

Președintele ANMCS a militat, în discursul său, pentru asistența medicală centrată pe paciente, ce presupune onitorizarea pacienților expuși la factori de risc, îngrijiri medicale individualizate și asigurarea continuității acestora, informarea pacientului asupra tuturor riscurilor asociate îngrijirilor medicale și a măsurilor de prevenire, obținerea corectă a consimțământului informat, educația terapeutică a pacientului – implicarea lui în cunoașterea boli, informarea cu privire la modalitatea de a reclama eventualele prejudicii și de obținere a despăgubirilor.

De cealaltă parte, trebuie înlăturate, potrivit lui Cepoi, consecințele erorilor medicale. La nivel mondial, se înregistrează de sute de mii de tragedii individuale: decese evitabile, invalidități temporare sau permanente, dureri inutile, întreruperea sau întârzierea acordării îngrijirilor de erori și probleme minore. Chiar atunci când consecințele nu sunt grave pentru pacienți, consecințele economice sunt importante și afectează în final siguranța pacienților, prin epuizarea resurselor, a mai avertizat Cepoi.

Potrivit acestuia, pacienții ar fi avantajați și de o analiză corectă a managementului riscului, axată pe identificarea și analiza erorilor posible (de omisiune, de comisiune), identificarea și analiza cauzelor posible, stabilirea priorităților de acțiune, corectarea cauzelor și monitorizarea acțiunilor.

Vasile Cepoi a mai spus că buna practică medicală trebuie să includă evaluarea și prevenirea riscurilor clinice pentru fiecare paciente, la nivelul fiecărei structuri de asistență medicală, pentru fiecare specialitate, trebuie să existe un registru al riscurilor clinice, iar când unitatea sanitară și echipa medicală au ca prioritate siguranța pacientului,  alături de celelalte priorități, privind eficacitatea actului medical, rezultatul va fi cel așteptat.

Președintele ANMCS a mai arătat că o reorganizare a sistemului, pe principii holistice, este necesară. ”Ori renunțăm la unele servicii, ori creștem contribuția, nu putem acoperi cu aceeași sumă toate serviciile”, a avertizat Cepoi.

În jur de o sută de pacienți și reprezentanți ai autorităților au participat la întâlnirea Comunității Asociațiilor de Pacienți, parte a programului de Management Modern dedicat asociațiilor de pacienți din întreaga țară. Programul este dezvoltat de Oameni si Companii, cu sprijinul Farmexpert, începând din anul 2015. De-a lungul celor trei ani, s-au alăturat acestui program și alte companii precum Novo Nordisk, Pfizer, Antibiotice sau Unifarm.

Comunitatea Asociațiilor de Pacienți (CASPA) înrolează în prezent 235 de asociații de pacienți din toată țara, asociații care sunt active și prezente la toate activitățile din cadrul Comunității.