În ultimii ani, Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a trecut prin schimbări importante și a fost desemnat în mai multe rânduri ca exemplu de bune practici și model pentru dezvoltarea și modernizarea instituțiilor din sistemul public de sănătate.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis afirma pe 16 octombrie că noul Ambulatoriu integrat de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, inaugurat cu acel prilej, reprezintă “o realizare foarte frumoasă”. „Am toată aprecierea pentru această iniţiativă locală care demonstrează cum o administraţie responsabilă orientată către cetăţean a reuşit să găsească resursele necesare pentru a finaliza o unitate sanitară modernă în care pacientul să fie tratat în condiţii pe care eu le-aş numi normale”, spunea cu acel prilej președintele României.

Ec. Vasile Rîmbu, managerul  Managerul Spitalului de Urgență Suceava, explică pentru portalul MedicalManager.ro cum a fost posibil ca în nordul țării să fie acum unul dintre cele mai moderne și bine dotate spitale din țară.

“În anul 2019 a fost achiziționată aparatură medicală în valoare de 7 milioane de euro: angiograf, PT-CT, apartură pentru litotriție și endoscopie, pentru ATI și Blocul Operator, mese chirurgicale, dar și incubatoare pentru nou-născuți. De asemenea, am modernizat Ambulatoriul de Boli Infecțioase, din cadrul spitalului vechi, investiție de peste un milion de euro. Anul acesta a fost inaugurat noul ambulatoriu, unde toți pacienții vor beneficia de consultații și investigații în toate specialitățile, toate acestea fiind necesare pentru îngrijirea pacienților din județul Suceava conform unor standarde similare universitare”, menționează Ec. Vasile Rîmbu.

Acesta menționează că și pentru perioada următoare există mai multe proiecte în derulare: laboratorul de medicină nucleară, centrul de radioterapie, secția de oncologie, cu 50 de paturi și compartimente pentru ingrijiri paliative, construirea prin suprapunerea pe cele 9 săli de operație vechi, a încă 4 săli de operație, necesare pentru chirurgia plastică, vasculară, toracică, oncologică.

” De asemenea, ne propunem construirea unui heliport pentru transferul marilor urgențe, precum și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă. Mai sunt și alte proiecte, care alături de cele menționate, au ca scop asigurarea unor servicii de înaltă calitate și performanță pentru cetățenii Sucevei și nu numai”, spune managerul spitalului sucevean.

O altă prioritate a conducerii unității spitalicești din Suceava este cea a asigurării abordării interdisciplinare a pacientului, fiind înființate departament care medici de diferite specializări lucrează împreună și privesc pacientul ca pe un tot unitar. Unul dintre acestea privește chiar abordarea pacienților cu diabet si complicațiile acestuia.

” Abordarea interdisciplinară este esențială pentru o decizie terapeutică corectă. La Suceava există de 6 ani un Centru de Picior Diabetic, unde medici diabetologi, chirurgi vasculari, chirurgi generaliști și radiologi intervenționiști consultă împreună pacientul și iau decizia teraputică cea mai corectă, în privința evaluării corecte a piciorului diabetic. S-a reușit în această perioadă reducerea la jumătate a numărului de amputații, cu costuri cu mult scăzute și cu menținerea integrității piciorului unei persoane cu diabet zaharat”, explică Ec. Vasile Rîmbu.

De altfel, Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava a devenit în ultimii ani o unitate-reper pentru tratarea pacienților cu diabet și afecțiuni compementare diabetului din toată zona Moldovei. Aici se desfășoară regulat acțiuni de educare și informare dedicate pacienților, iar anul acesta, de Ziua Mondială a Diabetului, a găzduit o astfel de campanie, în care specialiștii spitalului au oferit tuturor celor interesați posibilitatea de a-și testa nivelul glicemia, alături de informații și sfaturi utile pentru prevenirea diabetului.

” Campaniile de educare și informare sunt extrem de utile, ținând cont de faptul că unul din doi pacienți cu diabet zaharat nu este diagnisticat. Vrem să transmitem un mesaj important, si anume, că atât boala cât și complicațiile pot fi prevenite sau combătute prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Cu certitudine vom mai desfășura asemenea proiecte pentru afecțiunile cardiovasculare, pentru obezitate, pentru diagnosticul precoce al afecțiunilor oncologice”, ne asigură Ec. Vasile Rîmbu, managerul Spitalului de Urgență Suceava.