Problemele persoanelor seropozitive din judeţul Vaslui au fost discutate, pe 3 decembrie, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia „Iris”, cu scopul marcării Zilei Mondiale de Luptă Împotriva HIV-SIDA.
Preşedinta Asociaţiei „Iris” Vaslui, Lenuţa Năstruţ, a precizat că în judeţul Vaslui nu eu existat sincope în asigurarea tratamentului specific persoanelor seropozitive. „În Vaslui este acoperit costul tratamentului pentru pacienţii înregistraţi, nefiind cazuri în care să nu fie asigurată continuitatea tratamentului, deşi la nivel naţional au mai fost unele disfuncţionalităţi în derularea programului pentru pacienţii cu HIV-SIDA. Din informaţiile pe care le am, în judeţul nostru sunt asigurate medicamentele inclusiv pentru luna ianuarie a anului viitor”, a declarat Lenuţa Năstruţ.
Aceasta a precizat că Asociaţia „Iris”derulează periodic campanii de informare în rândul tinerilor, cu privire la problematica persoanelor seropozitive şi la importanţa prevenţiei.
Conducerea Primăriei Vaslui, prin viceprimarul Valeriu Caragaţă, a subliniat că persoanele seropozitive au nevoie de sprijin instituţional şi a dat asigurări că instituţa va sprijini atât pacienţii, cât şi persoanele şi entităţile implicate în ajutorarea acestora.
„Este foarte important să fim conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. HIV-SIDA reprezintă o pandemie am putea spune, pentru că la nivel mondial sunt foarte multe persoane afectate. Reiterez sprijinul Primăriei Vaslui privind marcarea acestor evenimente care au ca scop prevenţia, educaţia pentru sănătate şi, totodată, formele de sprijin instituţionale care ţin de noi. Aici sunt prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor de profil, care coordonează programe de sănătate, care monitorizează acest fenomen şi consider că, împreună, trebuie să gestionăm aceste lucruri cât se poate de bine. Nu trebuie uitat faptul că persoanele care sunt în această situaţie trebuie să trăiască într-o normalitate, iar normalitatea pentru ele este mai dificilă, ţinând cont de faptul că nu există vindecare. (…) Ne îndreptăm nu neapărat compasiunea, ci empatia către aceste persoane”, a spus Valeriu Caragaţă.
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui au vorbit despre necesitatea înfiinţării mai multor asociaţii care să lupte pentru drepturile diferitelor categorii de persoane cu dizabilităţi.
„Felicit Asociaţia ‘Iris’ pentru cei 24 de ani de activitate, pentru lupta pe care a dus-o de-a lungul acestor ani de a face vizibile persoanele cu dizabilităţi şi în special persoanele cu HIV-SIDA. La nivelul judeţului Vaslui sunt puţine organizaţii care se axează doar pe un anumit tip de dizabilitate. Sunteţi un exemplu şi sper ca şi alţii să înfiinţeze asociaţii pe anumite tipuri de dizabilităţi şi să lupte pentru aceste persoane. Dacă în anul 2003, privind în urma carierei mele profesionale, la nivelul judeţului Vaslui existau în jur de 60 de copii cu HIV-SIDA, actualmente există doar doi copii înregistraţi ca fiind cu certificate de încadrare în grad de handicap. Este posibil să fie şi copii care au HIV-SIDA, dar nu sunt încadraţi în grad de handicap. Evoluţia celor doi copii din evidenţele noastre este un foarte bună, ca analize şi ca integrare a lor în societate. Au fost bine primiţi în grădiniţă şi la şcoli, nu sunt copii care se simt marginalizaţi sau excluşi”, a menţionat şefa Serviciului Evaluare Complexă Copii din cadrul DGASPC Vaslui, Beatrice Coatu.
La nivelul judeţului Vaslui sunt înregistrate 138 de persoane diagnosticate cu infecţia HIV, conform datelor preluate de la Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV-SIDA în România de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”. AGERPRES