În timp ce pacienții cu tumori neuroendocrine din Israel spun că și în perioada dificilă a pandemiei de COVID-19 au avut de toate și medicamente și teste disponibile, astfel încât și-au putut continua tratamentele fără întreruperi, pacienții români încă nu au acces la toate investigațiile necesare, întrucât acestea nu sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Virgil Goran, președintele Asociației Pacienților cu Tumori Neuroendocrine din România (APTNR), a precizat că de abia acum pacienții cu aceste boli rare se apropie de spitale ca să își ia tratamentele.

Cum i-a afectat pandemia de COVID-19 pe românii cu tumori neuroendocrine?

Primele două luni din pandemie au fost foarte greu de suportat. Majoritatea spitalelor au fost închise în lunile cât a fost declarată starea de urgență, deci pacientul cronic a fost nevoit să amâne luarea tratamentului. Unde mai punem și starea de panică creată să nu luăm coronavirusul din spitale. Trecând la starea de alertă la insistențele asociațiilor de pacienți spitalele au început să primească pacienții.

În acest context, a mai trecut încă o lună până s-au organizat centre de triaj, s-au procurat echipamente de protecție, s-a instruit personalul medical etc. Acum după această perioadă, încă lucrurile nu au intrat în normal. Trebuie să faci o programare cu o lună chiar și două pentru o evaluare medicală, după care se va face testul Covid, vei sta izolat 24 ore și după ce primești rezultatul, urmează investigațiile cu spitalizare de cel puțin trei zile.Să spunem și că în saloane sunt maxim două persoane,asta rezultă o ocupare de maxim 35-40 % față de perioada înainte de pandemie.

 

Materialul integral: 360medical.ro.