Potrivit unui studiu condus de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, scleroza multiplă (SM), o boală progresivă care afectează 2,8 milioane de oameni din întreaga lume și pentru care nu există un tratament definitiv, este probabil cauzată de infecția cu virusul Epstein-Barr (EBV).

„Ipoteza conform căreia EBV cauzează scleroza multiplă a fost investigată câțiva ani de către grupul nostru și alți cercetători, dar acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare ale cauzalității. Această cercetare reprezintă un pas mare deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de SM ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu EBV, iar urmărirea vruslui Epstein-Barr ar putea duce la descoperirea unui remediu pentru scleroza multiplă”

Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard Chan School și autor principal al studiului

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central care atacă tecile de mielină care protejează neuronii și măduva spinării. Cauza sa nu este cunoscută, dar unul dintre cei mai suspecți este EBV, un virus herpes care poate provoca mononucleoză infecțioasă și stabilește o infecție latentă, pe tot parcursul vieții. Stabilirea unei relații cauzale între virus și boală a fost dificilă deoarece EBV infectează aproximativ 95% dintre adulți, în timp ce scleroza multiplă este o boală relativ rară, iar apariția simptomelor începe la aproximativ zece ani după infecția cu virusul Epstein-Barr. Pentru a determina legătura dintre EBV și SM, cercetătorii au efectuat un studiu pe mai mult de 10 milioane de tineri adulți aflați în serviciu activ în armata SUA și au identificat 955 care au fost diagnosticați cu SM în timpul perioadei de serviciu.

Echipa a analizat probe de ser prelevate bienal de la militari și a determinat starea EBV a soldaților la momentul primului eșantion și relația dintre infecția cu EBV și debutul SM în timpul perioadei de serviciu. În această cohortă, riscul de scleroză multiplă a crescut de 32 de ori după infectarea cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alți virusuri. Nivelurile serice ale lanțului ușor de neurofilament, un biomarker al degenerării nervoase în SM, au crescut numai după infecția cu EBV. Constatările nu pot fi explicate de niciun factor de risc cunoscut pentru scleroza multiplă și sugerează că EBV este principala cauză a acestei boli.

Profesorul Ascherio spune că întârzierea dintre infecția cu EBV și debutul slerozei multiple se poate datora parțial simptomelor bolii nedetectate în primele etape și parțial din cauza relației în evoluție dintre EBV și sistemul imunitar al gazdei, care este stimulat în mod repetat ori de câte ori virusul latent se reactivează.

„În prezent nu există nicio modalitate de a preveni sau trata eficient infecția cu EBV. Un vaccin EBV care vizează virusul sau medicamentele antivirale specifice EBV ar putea preveni sau vindeca în cele din urmă scleroza multiplă”, a spus Ascherio.

 

Sursă material www.sciencedaily.com.