Sprijinirea pacientului cu tuberculoză este o componentă esențială a conceptului de îngrijire, iar când acest lucru este făcut și cu ajutorul voluntarilor, beneficiile sunt semnificative.

În aceste zile un grup de medici implicați în îngrijirea pacientului cu tuberculoză, având drept gazdă Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din București, în proiectul ”Consolidarea controlului tuberculozei în România prin implementarea strategiei WHO END TB 2016-2020” implementat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, sub coordonarea Ministerului Sănătății, au vorbit cu membri din Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), despre nevoia de atragere a voluntarilor pentru sprijinirea pacientului cu tuberculoză și importanța dezvoltării rețelei de voluntari pentru sprijinirea pacienților, obiectiv prevăzut în cadrul proiectului, alături de alte activități.

Prof. Univ. Dr. Jinga Viorel, rectorul UMF Carol Davila a transmis un mesaj tinerilor studenți despre beneficiile voluntariatului în perioada studenției.

Persoanele care doresc să facă voluntariat pentru sprijinul pacienților cu tuberculoză pot juca un rol esențial în îmbunătățirea vieții acestor persoane și în combaterea acestei boli.

Ce pot face ei?:

  • Educație și conștientizare. Voluntarii pot ajuta la informarea pacienților cu tuberculoză despre cauzele, simptomele și modalitățile de prevenire a bolii.
  • Susținere emoțională este importantă pentru pacienții cu tuberculoză care trec prin momente dificile, generate de un diagnostic stigmatizat, iar ulterior de impactul posibil al reacțiilor adverse ale medicamentelor.
  • Însoțire la consultații și tratament mai ales în cazuri speciale, unde deplasarea este dificilă.
  • Asistență în gestionarea tratamentului. Voluntarii pot ajuta la urmărirea administrării corecte a medicamentelor, conform schemelor recomandate de medici, suportul lor fiind un factor care reduce potențialul risc de abandon al tratamentului.
  • Informare despre drepturile pacienților. Voluntarii pot ajuta pacienții să cunoască, să înțeleagă și să-și apere drepturile în sistemul de sănătate, dar și să-i sprijine în obținerea serviciilor medicale de calitate.
  • Sensibilizare comunității se poate realiza prin implicarea voluntarilor în organizarea de evenimente și campanii pentru a crește conștientizarea populației cu privire la tuberculoză și pentru a reduce stigmatul asociat bolii.

Rolul voluntarilor în sprijinirea pacienților cu tuberculoză este vitală pentru a combate această boală și pentru a îmbunătăți viața celor afectați.

Sursa: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta