Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, organizează marți, 2 aprilie, evenimentul “Not Invisible” / “Nu sunt invizibil” – dedicat celor peste 45.000 de persoane neurodivergente din România și familiilor lor. Evenimentul organizat cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Autismului în întreaga lume, a avea loc în data de 2 aprilie, la Biblioteca Națională a României, situată pe Bulevardul Unirii nr. 22, București, începând cu ora 10:00.
HELP Autism stabilește aici un hub al vizibilității pentru persoanele cu autism, în care vizitatorii sunt așteptați pe parcursul întregii zile.
Agenda evenimentelor
10:00-12:00 Conferință de presă – lansare Angajament pentru Autism.
Participă Rebecca Shah (Șefa adjunctă a Ambasadei Marii Britanii), conf. univ. dr. Horațiu Moldovan (secretar de stat în Ministerul Sănătății) și Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (TBC) alături de președinții coalițiilor inițiatoare – HELP Autism – RO TSA, FEDRA și Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități/Părinți în Acțiune, reprezentând vocea a peste 10 000 de persoane cu autism din România și a familiilor lor.
11:00-13:00 și 14:00-16:00 două sesiuni de Biblioteca vie.
Participanții vor avea ocazia să descopere poveștile inspiraționale ale persoanelor cu autism, ale părinților lor și ale profesioniștilor noștri. Participă: copiii, părinții și specialiștii noștri.
16:00-18:00 Dialog interactiv
Despre șansele la angajare ale persoanelor cu autism, moderat de Andra Pintecan (fondator Școala de HR). Participă Mărguța-Cristiana Căpitanu – HR Manager Operations eMAG, Florin Goganau – Director After Sales eMAG, și Robert Cristescu, tânăr cu autism angajat prin programul Help HIRE.
de la 19:00 – Noaptea Albastră a Autismului
Clădiri simbol vor fi iluminate în albastru, culoarea autismului, România alăturându-se astfel mișcării internaționale Light It Blue.
Agenda detaliată poate fi consultată aici: https://docs.google.com/document/d/1-Ro7BgGtLu0sbQgn_1xN0PuWMZ5qQoEO/edit?usp=sharing&ouid=113635789670350618542&rtpof=true&sd=true
Despre autism
În România trăiesc aproximativ 45.000 de persoane cu autism. 1 copil din 36 are o tulburare de spectru (TSA), dar anual sunt diagnosticați 2.000 de copii (conform datelor INS). Sub 1% dintre adulții cu autism cu diagnostic din România au un job. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, aceștia sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. Este un efect în lanț deoarece statisticile arată că în România 1 copil cu autism din 4 nu merge la școală sau grădiniță deși are vârsta potrivită. Pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, aceștia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.
HELP Autism a deschis 9 centre de intervenție pentru copii și adolescenți în cei 14 ani de activitate. Programele de terapie urmăresc anual evoluția și integrarea reală în comunitate a peste 750 de copii, adolescenți și adulți cu autism.