În fiecare an pe 20 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională de Conștientizare a Mastocitozei și a Bolilor Mastocitare. Mastocitoza este o boală foarte rară, oncologică, hematologică, care afectează cca 200 de pacienți în țara noastră.

Mastocitele sunt celule ale sistemului imunitar cu un rol esențial în inflamații. În cazul mastocitozei, acestea au un comportament anormal și degranulează eliberând peste 200 de mediatori, printre care histamina care poate determina șoc anafilactic. Triggeri pot fi orice: căldură, frig, stress, îmbrăcăminte, alimente, medicamente, efort, iar 38% dintre șocurile anafilactice sunt fără o cauză identificabilă. Altă particularite constă în faptul că șocurile anafilactice în mastocitoză sunt însoțite de HTA de peste 18.

Tratamentul mastocitozei și a bolilor mastocitare este diferit, incluzând atât stabilizatori mastocitari cât și imunoterapie. Stabilizatorul mastocitar esențial pentru a trăi este cormoglicatul de sodiu.

De 15 ani Asociația Suport Mastocitoză România este statul pentru acești oameni, tratamentul cu cromoglicat, analizele nu sunt decontate de stat. Suntem un caz particular, cromoglicatul este off label, este ieftin, dar în România lipsește legislația off label, pacienții nu pot avea acces la tratamentul cu cromoglicat.

Detalii suplimentare puteți obține luând legătura cu echipa Asociației Suport Mastocitoză România aici: https://www.facebook.com/suportmastocitoza/.