În 29 octombrie este marcată la nivel internațional Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral. România înregistrează cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, de 21,64%, accidentul vascular cerebral fiind a doua cauză majoră de deces (14% din totalul deceselor), după bolile cardiovasculare.

În România, anual, 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 un AVC hemoragic și 1.500 o hemoragie subarahnoidiană, iar tratamentul modern, comparativ cu alte state din Europa, este la nivel extrem de scăzut.

“Anual, în România, se înregistrează aproximativ 60.000 de accidente vasculare cerebrale, cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi. Accidentul Vascular Cerebral (AVC) trebuie abordat într-o manieră complexă, încă de la prevenţia primară şi până la neurorecuperare”, a declarat prof. univ. dr. Cristina Tiu, şeful Secției de Neurologie din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), citată într-un comunicat al unității medicale.

Anul trecut, 199 de pacienți cu AVC ischemic acut au fost tratați în Spitalul Universitar de Urgență București prin tromboliză intravenoasă și 217 pacienți prin trombectomie mecanică, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de pacienți cu AVC tratați prin proceduri endovasculare din țară.

Pentru anul 2024, unitatea medicală estimează o creștere cu 25% a procedurilor de revascularizare efectuate pentru pacienții cu AVC acut tratați în cadrul SUUB, ceea ce înseamnă aplicarea obiectivelor Strategiei Naționale de Combatere a Bolilor Cardio și Cerebrovasculare, recent publicată de către Ministerul Sănătății.

În vederea creșterii accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic cu AVC pe termen lung, SUUB este implicată în proiectul “Formare pentru Obținerea de Competențe Unitare în Structurile implicate în îngrijirea pacientului cu Accident Vascular Cerebral – FOCUS AVC”.

Acest proiect vizează dezvoltarea a șase instrumente de lucru – un protocol, patru ghiduri de practică medicala și un registru informatizat – care să asigure abordarea integrată între structurile implicate, derularea a șase acțiuni de formare sau actualizare de competențe pentru 1.230 de persoane implicate în diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu AVC acut, precum și îmbunătățirea accesibilității, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități.

Proiectul FOCUS AVC este implementat de SUUB în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara, Asociația Societatea de Neurologie din România și Asociația Medicilor Rezidenți.

La nivel mondial, atacul vascular cerebral este responsabil, anual, de aproximativ 6,5 milioane de decese, fiind una din principalele cauze de dizabilitate și deces.

Unul din patru adulți de peste 25 de ani va suferi un AVC pe parcursul vieții, iar aproximativ 70% din totalul atacurilor vasculare cerebrale au loc în țările cu venituri mici și medii, potrivit Organizației Mondiale de Luptă Împotriva AVC.

Sursa, inclusiv foto: Proiect Focus AVC