Pe 22 iulie, Federația Mondială de Neurologie (WFN) a încheiat un parteneriat cu Societatea Internațională Parkinson și Afecțiuni Motorii pentru a sprijini cea de-a 6-a ediție a Zilei Mondiale a Creierului, ediția din acest an fiind dedicată creșterii gradului de conștientizare a Bolii Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă a creierului, care afectează mintea, funcțiile motorii și non-motorii, aproape toate aspectele funcției creierului.

Împreună cu alte peste 126 de organizații internaționale, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN Romania) este dedicată sprijinirii WFN în misiunea de îmbunătățire a calității îngrijirii pacientului, de educare și de suplimentare a cercetărilor pentru persoanele care trăiesc cu Boala Parkinson și a îngrijitorilor lor.

Boala Parkinson afectează persoane de toate vârstele, una din 100 de persoane cu vârsta peste 60 de ani ajungând să fie diagnosticată”, spune prof. dr. B.O.Popescu, președinte Societatea de Neurologie din România. „Prevalența acestei boli este în creștere, ceea ce face ca acțiunile noastre de astăzi să fie vitale pentru îmbunătățirea vieții celor care au fost și vor fi diagnosticați, în special în contextul actualei crize globale a sănătățiiTrăim vremuri complicate și impredictibile la nivel global și astăzi sănătatea oamenilor cât și profesia de medic au revenit în centrul preocupării tuturor. Pe lângă frecvența și gravitatea bolilor neurologice pe care le cunoșteam deja, acum s-au adăugat complicațiile neurologice generate de COVID, pe care de abia începem să le clasificăm și să le înțelegem, fiind posibil să existe și un impact în patologie pe termen lung. Neurologii fac și ei un efort extrem, alături de colegii din celelalte specialități, pentru a reda sănătatea oamenilor. Suntem alături de pacienții noștri și sperăm că vom trece împreună cu bine de această cumplită încercare pentru noi toți.

Împreună pentru a elimina Boala Parkinson

Impactul bolii Parkinson se extinde pe întregul corp și ajunge în fiecare colț al țării”, declară Cristina Vlădău, vicepreședinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România. „ Având în vedere că peste 8.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an doar la nivelul României, este esențial ca pacienții să aibă acces la îngrijiri de calitate.” (Date INSP: 8.035 persoane nou diagnosticate cu Parkinson în România în anul 2018).

În timp ce simptomul distinctiv al bolii Parkinson este tremurul și mișcările încete, boala degenerativă afectează funcțiile motrice, dar și funcțiile minții și ale creierului în general, perturbând somnul și cogniția, provocând durere și probleme gastrointestinale, anxietate și depresie și reducând motivația și calitatea vieții. Diagnosticarea precoce și accesul la un tratament eficient sunt vitale pentru a ajuta pacienții să găsească alinare și să le îmbunătățească calitatea vieții. Persoanele cu boala Parkinson pot fi afectate în special de pandemia actuală de COVID-19 și sunt încurajate să păstreze contactul cu furnizorii de servicii medicale.

COVID-19 este un reminder dramatic al faptului că asistența medicală este o problemă globală. Iar boala Parkinson este, de asemenea, o provocare zilnică cu care se confruntă toate categoriile de oameni, de toate vârstele, care afectează îndeosebi persoanele în vârstă dar nu numai.

Boala Parkinson, o problemă internațională

Boala Parkinson afectează peste 7 milioane de oameni de pe tot globul”, a explicat prof. Tissa Wijerante, președintele Zilei Mondiale a Creierului. „Scopul nostru este acela de a crește gradul de conștientizare pentru boala Parkinson și impactul acesteia asupra societății, în efortul de a îmbunătăți accesul la îngrijiri neurologice de calitate și la tratamente care schimbă viața.”

Sănătatea creierului nu a fost niciodată mai importantă sau mai relevantă”, a declarat președintele WFN, prof. William Carroll. „Când lumea se va uni împotriva acestei afecțiuni paralizante vom demonstra puterea luptei pentru conștientizareCând lucrăm împreună, facem cunoscută vocea celor afectați în timp ce unim lumea în misiunea de a pune capăt bolii ParkinsonZiua Mondială a Creierului a Federației Mondiale de Neurologie își propune să energizeze persoanele care suferă de boala Parkinson pentru a impulsiona cercetarea, a îmbunătăți standardele de îngrijire și a pleda pentru cele șapte milioane de oameni care trăiesc astăzi cu această boală, dar și pentru cei care vor fi diagnosticați într-o zi.”

Mai mult de 1 din 4 persoane care trăiesc cu Boala Parkinson au fost diagnosticate greșit, inițialMulte simptome ale Bolii Parkinson sunt înțelese și tratate greșit, în detrimentul celor care trăiesc cu această afecțiune. Există o nevoie profundă de îmbunătățire a standardelor de îngrijire la nivel internațional.” a declarant Prof. Wolfgang Grisold, Secretarul General al WFN.

Pentru a pleda pentru persoanele afectate de boli ale creierului, Ziua Mondială a Creierului crește gradul de conștientizare prin faptul că le cere oamenilor din întreaga lume să depună împreună eforturi pentru a pune capăt bolii Parkinson. Hashtag-urile utilizate pe canalele de social media sunt #WorldBrainDay și #WBD2020.