În fiecare an în ziua de 28 iulie este marcată Ziua Mondială a Hepatitei, care are menirea de a creşte gradul de conştientizare privind hepatita virală, o inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat.

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania anunță câteva dintre concluziile conferinței de presă organizate pentru a marca acest moment.

Principala concluzie a conferinței a fost că România a făcut pași în drumul spre eliminarea hepatitelor virale, dar încă mai sunt unii pași de realizat.

Primul ar fi simplificarea procesului de testare încă de la medicul de familie. Orice pacient depistat cu virusul B trebuie automat testat și pentru virusul hepatic Delta, iar asta încă de la nivel de medicină primară. Totodată trebuie făcută și determinarea încărcăturii virale pentru a știi dacă boala este sau nu activă.

Aceeași concluzie este valabilă și în cazul pacienților depistați cu virusul C. Aceste investigații trebuie să fie gratuite încă de la început pentru orice pacient depistat cu infecția cu virusul hepatitei B, B/D sau C.

Marea provocare rămâne Hepatita B

Alte concluzii, expuse pe pagina Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România includ:
  • Accesul la tratamentul pentru hepatita C trebuie extins în toate județele țării pentru a crește și mai mult accesul și a elimina inechitățile ce pot să apară în rândul pacienților.
  • În cazul hepatitelor virale tratamentul trebuie văzut ca o formă de prevenție ! Ultimele studii demonstrează, în cazul hepatitei C, rolul important pe care l-a avut terapia cu interferon free în scăderea numărului de cazuri. Conform Institutului Național de Sănătate Publică prevalența a scăzut la 0.90% în cazul virusului hepatitic C, rezultând un număr estimat de aproximativ 139.000 de persoane afectate în prezent.
  • Marea provocare rămâne în continuare infecția cu virusul hepatitei B pentru care nu există încă terapii atât de eficiente ca în cazul infecției cu virusul hepatitei C. Scăderea gradului de vaccinare contribuie de asemenea la aceste date. Între 2.2 și 6% din populația României este afectată de infecția cu virusul hepatitei B . O parte dintre acești pacienți au și virusul Delta. Rata de vaccinare la 18 luni la copii este sub 80% față de 95% cât ar fi nevoie pentru protecția întregii populații.
  • Vaccinarea împotriva infecției cu virusul hepatitei B la adulții la risc trebuie promovată mai mult în cabinetele medicilor de familie, și nu numai, mai ales ca din noiembrie 2023 este gratuită. În opt luni de când există această posibilitate mai puțin de 800 de adulți s-au vaccinat.
  • Infecția cu virusul hepatitic A și E sunt tot mai prezente și nu trebuie ignorate . Tocmai de aceea este ideal ca vaccinarea la persoanele care nu au infecția cu virusul hepatitei B să se facă și împotriva virusului hepatitic A.
  • În acest moment medicii de familie pot prescrie analizele de depistare a virusului hepatitei B si C pentru pacienții asigurați, dar și pentru anumite categorii de pacienți neasigurați.
  • Toți pacienții asigurați cu hepatita cronică B, C sau B/D au acces în România la medicamente în acest moment! Programul pentru noua terapie destinată pacienților având coinfecția B/D este a început oficial de doua săptămâni și oferă posibilitatea de avea acces unei categorii mari de pacienți, un protocol terapeutic în sprijinul pacienților.

La conferința de presă organizată pentru marcarea Zilei Mondiale a Hepatitei au participat:

  1. Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel – Președintele Comisia de Sănătate din Senatul României
  2. Dr. Odette Popovici – Institutul Național de Sănătate Publică
  3. Dr. Speranța Iacob – medic primar gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni reprezentat SRGH și RoAld
  4. Dr. Mihaela Udrescu – coordonator grupul GastRo SNMF
  5. Dr. Mihaela Paraschiv – medic de familie județul Giurgiu
  6. Valentina Vlasceanu – coordonator centrul Titan ARAS
  7. Marinela Debu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Sursa: Facebook Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România