Emilian Imbri, Manager Spitalul Clinic ”Dr. Victor Babeș”: ”Cea mai sigură metodă prin care putem să eliminăm infecțiile intraspitalicești este dezinfecția corectă a mâinilor”

Igiena corectă și la momentul potrivit a mâinilor a salvat milioane de vieți în ultimii ani

5 mai 2019: Ziua Mondială a Igienei Mâinilor: ”Îngrijiri cu Mâini Curate Pentru Toți – Depinde de tine! Clean care for all – it’s in your hands

”Prin conștientizări repetate, prin cursuri și instruiri încercăm să menținem în atenție o serie de gesturi care par minore, dar care sunt de fapt foarte importante. Gestul minim și foarte simplu, de a te spăla pe mâini înainte de consulta un pacient și apoi înainte de trece la următorul pacient, aduce practic economii spitalului, pentru că se întrerupe un potențial lanț de transmitere de la un pacient la altul a anumitor afecțiuni”a declarat Emilian Imbri, Managerul Spitalului Clinic Dr. Victor Babeș, în cadrul acțiunilor organizate în spital cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor.

Campania mondială anuală „SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini!”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a fost lansată în anul 2009 și este parte a efortului major global coordonat de OMS în vederea îmbunătățirii igienei mâinilor în cadrul serviciilor medicale si implicit prevenirea infecţiilor asociate actului medical, care pun frecvent viaţa în pericol.

Tema  campaniei din anul 2019 este Îngrijiri cu Mâini Curate Pentru Toți – Depinde de tine! (Clean care for all – it’s in your hands).

”O igiena corectă stă la baza oricărui program de control și prevenire a transmiterii infecțiilor intraspitalicești. La Spitalul Clinici ”Dr. Victor Babeș” avem o preocupare continuă pentru conștientizarea importanței efectuării igienei mâinilor, în rândul întregului personal de îngrijire, atât în ceea ce privește corectitudinea tehnicilor de igienizare, cât și a momentelor în care e absolut necesar să facem acest lucru. La baza oricărei activități medicale stă igiena mâinilor. Orice act medical, orice manevră medicală poate fi salvatoare de viață dacă este făcut în condiții de igienă”a declarat Cornelia Năstase, Directorul de Îngrijiri al Spitalului Clinic ”Dr. Victor Babeș” din București.

Director Medical al Spitalului Clinic ”Dr. Victor Babeș”, Simin Florescu a vorbit despre impactul pe care gestul simplu al spălării corecte a mânilor îl are asupra asistenței medicale: S-a dovedit prin studii statistice făcute de către colegii noştri de pe tot mapamondul că singurul gest care are cel mai mare impact în prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti, infecţiilor asociate actelor medicale, este spălatul pe mâini. Îmbunătățirea igienei mâinilor este gestul care are cel mai mare impact în prevenire. Iar la Spitalul Clinici ”Dr. Victor Babeș” lucrăm pentru o schimbare comportamentală legată de igiena mâinilor și pentru conștientizarea tuturor gesturilor pe care le facem atunci când lucrăm cu pacienții.”

În România, campania „SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini!” este  aprobată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică și implementată local de Direcțiile de Sănătate Publică județene și cea a municipiului București.

Spitale publice și private din România, lideri de opinie în prevenție corectă, participă activ la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor cu scopul de a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi de a reduce infecţiile asociate actului medical.

www.medicalmanager.ro și www.preventiemedicala.ro, în parteneriat cu B. Braun  Medical și cu susținerea Partenerului Instituțional ANMCS – Autoritatea Națională de Managementul Calității în Sănătate,  desfășoară o campanie națională de conștientizare și promovare a mesajului ”SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini” în spitalele din România în care se  derulează activ  în 2019 programul de informare și educare dedicat igienei mâinilor.

Workshop-ul  organizat luni, 6 mai 2019 și dedicat conștientizării importanței igienei corecte a mânilor, la care  au participat membrii personalului de specialitate din spitalul Spitalul Clinic ”Dr. Victor Babeș” este parte a acestei campanii  de educare. Membrii personalului medical au aflat despre sisteme de ultimă generație în monitorizarea și controlul  măsurilor de igienă a mâinilor, sisteme inteligente care comunică în timp real date despre aplicarea corectă a celor 5 momente  ale igienei mâinilor ilustrate de modelul introdus de OMS în 2009 .

Campania va continua joi, 9 mai 2019, la Spitalul Premiere din Timișoara, cel mai mare spital privat din vestul țării, cu acțiuni de educație și informare dedicate atât pacienților cât și cadrelor medicale din spital.